Znate li kako brojati kalorije? Ukoliko ne, mi imamo četiri jednostavna koraka kako da to učinite

Piše: Redakcija

 

Saznati vrijednost namirnice

Prvo što moramo znati je gdje pronaći energetsku vrijednost namirnice. Ona mora biti izražena na pakovanju svakog proizvoda, a ukoliko ste kupili proizvode u rinfuzi, internet je prepun informacija.

Neprerađene namirnice

Najbolje bi bilo ne kupovati gotova jela, već se poslužiti neprerađivanim namirnicama. Naprimjer, umjesto da kupujete zapakovano mljeveno meso, kupite cijeli komad i zamolite mesara da vam ga usitni. Tako tačno znate šta jedete i koliko. Još jedan zgodan trik, manji tanjir = manja porcija.

Povezana slika

Matematika u kuhinji

Kada znamo količinu namirnice i njenu energetsku vrijednost možemo se baciti na računanje.Formula je jednostavna: gramaža x kalorijska vrijednost namirnice. Jasno, na većini proizvoda odmah piše ta vrijednost, ali važno je pripaziti iz kojeg izvora unosimo kalorije.

Kako znati koliko kalorija trebamo unijeti?

Na internetu postoje razni kalkulatori koji nam pomažu izračunati indeks tjelesne mase i naš bazalni metabolizam, a u vrijeme današnjih pametnih telefona možemo njima pustiti da razmišljaju umjesto nas. Jedna od najpoznatijih aplikacija je My fitness pal. Samo upišemo svoje trenutno stanje, svoje ciljeve, vrijeme kroz koje ih želimo postići i on nam predloži način prehrane i broj potrebnih kalorija.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti