Hrana koja tjera komarce: Šta jesti kako bismo izbjegli svrbež i crvenilo?

Piše: Redakcija

Ljeto i komarci su vječna kombinacija, a kemikalije nisu uvijek najbolja zaštita. Umjesto izvana, djelujte na krvopije iznutra.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće se tradicionalno koristi kao prirodni repelent. Kao i druge namirnice na ovom spisku, maskira naš prirodni miris i onemogućuje komarcima da nas napadnu. Najbolje od jabukovog sirćeta je to što ne mijenja kako mi mirišemo drugima. Jednom dnevno uzmite kašiku s medom.

Limunska trava

Limunska trava sadrži prirodno eterično ulje citronele. Poznato je da se može nanijeti odnosno namazati na kožu. ali unos limunske trave je jednako učinkovit. Ovo bilje možete koristiti u bilo kojem egzotičnom jelu, a odlične paše u gustim juhama.

Chili papričice

Hemijski spoj kapsaicin glavni je aktivni sastojak chili papričica i daje im prepoznatljivu ljutinu. Zagrijava naše tijelo i daje mu miris koji iritira komarce te tako djeluje kao prirodni repelant. Papričice možemo dodati u bilo koje jelo, ali budite oprezni da ne pretjerate tokom ljetnih mjeseci.

Bijeli luk

Bijeli luk je najpoznatija namirnica za prirodnu zaštitu od komaraca Sadrži spoj alicin koji isparava kroz pore na koži kad ga pojedemo. Alicin maskira naš prirodni miris i tako nas čini imunima na insekte. Najbolje funkcionira kad ga jedemo sirovog, a izuzetno ga je lako staviti u jela.

Koju hranu izbjegavati?

Stručnjaci i dalje nisu sigurni zašto pivo privlači komarce, ali čak i male količine čine našu kožu plodnim tlom za ubode. Isto vrijedi za slanu hranu koja proizvodi mliječnu kiselinu i tako privlači komarce.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti