Vegetarijanska prehrana, iz godine u godinu, postaje sve popularnija. No, što ako vaša prehrana utječe na mogućnost začeća ili razvitka djeteta u utrobi? Dobro balansirana vegetarijanska dijeta koja sadrži jaja i mliječne proizvode pruža gotovo sve nutrijente koji su nam potrebni za optimiziranje plodnosti. Jedete li dovoljno raznovrsno, uključujući puno mliječnih proizvoda, cjelovitih žitarica, voća i povrća , nemate razloga za brigu. Vegetarijanska dijeta je zdrav način života, samim time ispunjavate jedan od glavnih faktora pri pokušaju začeća i održavanju trudnoće. Za razliku od većine ljudi, vegetarijanci jedu više povrća, orašastih plodova i mahunarka te manje zasićenih masti i soli.

Važno je napomenuti da ako vaša vegetarijanska prehrana nije dobro balansirana može doći do manjka vitamina D i B te željeza i esencijalnih masnih kiselina koje su bitne za razvitak djetetovog mozga.

Zato se potrudite konzumirati hranu koja je obogaćena vitaminom B12 i pokušajte unositi što više dodatnih mliječnih proizvoda i jaja tijekom trudnoće.

L.B.