Pitali smo doktora: Kako zaštititi bebe od sunca prilikom odlaska na plažu

Piše: Redakcija

Na naše pitanje: “Kako zaštititi bebu od sunca prilikom odlaska na plažu?” odgovorila je Mr.sci.dr.Tamara Jovović Sadiković, spec dermatovenerolog.

Mamin vodič na plaži

Izloženost bebe suncu

Djeca, a naročito bebe ne bi trebalo izlagati suncu u periodu od 10 do 16 sati. Koža djece općenito je veoma osjetljiva, te pojava opekotina od sunca može dovesti do pojave maligniteta kože u kasnijoj životnoj dobi.

Kako zaštititi kožu mame i bebe od sunca?

Najbolja zaštita je neizlaganje suncu u terminu kada je zračenje najjače. Treba znati da i kada je djelimično oblačno, to neznači da ne postoji UV zračenje koje može zavarati roditelje da mogu izlagati djecu suncu, bez brige od opekotina. Za majke tako I za nešto stariju djecu najbolje je koristiti kreme za suncanje s visokim SPF faktorom, pamučnu laganu odjeću, šeširiće i sunčane naočale za mame.

Smiju li se kreme za sunčanje nanositi na dječiju kožu?

Do prije nekoliko godina se smatralo da djeca ispod 6 mjeseci ne bi smjela stavljati na kozu kreme za suncanje, medjutim sada je stav strucnjaka da se I na bebinu kozu, na odredjene predjele kao sto su obrazi ,ramena moze staviti malo kreme, medjutim hlad I protektivna lagana odjeca ipak su najbolja zastita. Sva starija djeca od 6 mjeseci trebaju koristiti zastitne kreme za suncanjesa SPF 50. Krema za suncanje treba se nanijeti 15 do 30 minuta prije izlaganja suncu.

 

Zaštita mladeža i prva pomoć kod opekotina

Na plaži se često mogu vidjeti djeca i odrasli s flasterima poreko mladeža, što je pogrešno. Preko 90 posto malignih melanoma nastaje na koži de novo, što znači ne iz mladeža, već na ne promjenjenoj koži, pa je iz tog razloga potrebno zaštititi svu kožu podjednako.

Svako dijete koje je mlađe od 6 mjeseci i dođe do nastanka opekotina potrebno je odvesti ljekaru, a kod starije djece ukoliko se radi samo o crvenilu treba staviti hladne obloge i kreme za hidrataciju. U slučaju opekotina višeg stepena, pojava mjehurova i groznice, potrebno je dijete odmah odvesti dežurnom ljekaru.

 

Savjet mamama

Sunce je zdravo i potrebno za razvoj djeteta, ali ne adekvatnom zaštitom i ne poštivanjem smjernica Svjetske Zdravstvene Organizacije možete naškoditi svojoj koži i zdravlju. Savjet za mame bio bi da se ne izlažu arteficijalnim izvorima UV zraka jer svako UV zračenje može biti veoma štetno, posebno u solarijumu gdje za 10 minuta možete mnogostruko povećati rizik oboljenja od Malignog Melanoma i drugih oblika maligniteta kože.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti