Ukoliko imate psa bit ćete zdraviji: Evo i zbog čega

Piše: Redakcija

Imati psa znači imati i odgovornost prema ljubimcu, ali to podrazumijeva da imate uz sebe uvijek nekoga ko će vas bezuslovno voljeti. Naučnici su dokazali da prisustvo psa u kući na duže vrijeme popravlja raspoloženje i pozitivno utiče na anksioznost. Studija koja je nedavno sprovedena na jednom univerzitetu pokazala je da ljudi koji posjeduju psa u boljoj fizičkoj formi nego oni koji ga nemaju.

Prema rezultatima istraživanja sprovedenog na Univerzitetima u Liverpulu i Lancasteru, pokazalo je da su vlasnici pasa izloženi manjem riziku od smrti i kardiovaskularnih bolesti, a sve zbog toga što više hodaju. Naučnici su tokom studije upoznali 191 vlasnika pasa i 455 odraslih koji nemaju psa, a na kraju se ispostavilo da oni koji imaju psa tokom dana imaju i dosta više fizičkih aktivnosti. Čak i ljekari odraslim ljudima preporučuju najmanje 150 minuta fizičke aktivnosti nedeljno, kako bi se smanjio rizik od raznih bolesti, održala normalna tjelesna težina i ublažili simptomi depresije i anksioznosti.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti