Zdravlje

Hormonalni disbalans: Šta promjene na koži govore o onome što se dešava unutar našeg tijela

Događa se da tokom svakog mjeseca, pa i skoro svakoga dana, neprimjetno, hormoni u našem tijelu stvaraju pravi haos što se najprije odražava na naše raspoloženje, um i na kožu. Kod žena, taj disbalan se redukuje tokom menstrualnog ciklusa, ali svakako, ovaj problem ne treba shvatiti olako, već u startu treba znati kada je naše raspoloženje i funkcioniranje metabolizma izazvano hormonalnim poremećajima, i kako to stanje treba tretirati.

Jedan od najčešćih simptoma je iscrpljenost. Ako ste umorni nakon naporne sedmice, brojnih ispita, obaveza i zadataka, vjerovatno je sve u redu. Ipak, ako primjetite konstantnu nesanicu, premor i činjenicu da počinjete dobijati suvišne kilograme, onda se tu radi o ozbiljnom problemu.

Promjene na koži mogu biti odličan pokazatelj stresnog stanja. Bubuljice su sasvim u redu i one se pojavljuju tokom cijele godine kao posljedica čišćenja organizma ili nekih drugih simptoma. Ipak, ako primjetite veće ciste na donjem dijelu lica, oko usta i brade, riječ je o hormonalnom poremećaju.

Ukoliko primjetite da na vašim leđima i prsima rastu duge i crne dlake i da se to događa nevjerovatnom brzinom, budi pažljivi, ova promjena hormonalne funkcije često može biti fatalna, odnosno, može biti predznak pojavljivanja tumora kako na koži, tako i na nekom od drugih organa u našem tijelu.