Plašite se da ćete izgubit kosu, postati sijedi: Ovo su najveći mitovi o kosi

Piše: Redakcija

35516079 – portrait upset woman combing surprised she is losing hair, receding hairline. face expression emotion

Volite vašu kosu i svakodnevno se trudite održati je zdravom i sjajnom. Pranje, balzami, feniranje i šišanje, samo su neke od stavki o kojima skoro svakodnevno razmišljate kada je vaša kosa u pitanju. Iako neki ljudi često pretjeruju, postoje i mitovi o kosi, zbog kojih se najčešće događaju brojne greške koje mogu naštetiti vašoj kosi.

Mit o soku limuna

Sok od limuna će posvijetliti vašu kosu. I ne baš! Ukoliko bi ovo bila tačna vijest, mnoge žene bi odmah započele ovaj tretman kako bi uspjele postići boju kose o kojoj su uvijek maštale. Ono što vam se može dogoditi ukoliko se podvrgnete ovom tretmanu, jeste ispucala kosa ne samo na vrhovima vlasi već i duž njih.

Majonez kao regenerator

Potpuno netačno i pogrešno. Poed toga što u ishani nije preporučljiva namirnica, majonez ne bi trebalo da nanosite na vašu kosu jer ćete postići to da ona bude samo masna, a to sigurno ne želite.

Šišate se često jer kosa tako brže raste

Kosa uvijek raste istom brzinom. Bezo obzira šta radili, kosa raste ujednačenim intenzitetom, otprilike jedan santimetar mjesečno. Ipak, ukoliko se redovno šišate i vodite računa o svojoj ishrani, vaša će kosa biti mnogo kvalitetnija i sjajnija. Pri tome, ukoliko nakon pranja birate prirodan način sušenja kose, ona će biti duže vremena čistija i sjajnija, dok će je česta upotreba fena i pegle za kosu uništiti nakon nekoliko “tretmana”.

Ako iščupate sijedu dlaku porast će vam njih tri

Ni ovo nije tačno. Kosa raste ravnomjerno i na svakom pojedinačnom vlasištu porast će nova dlaka. Ukoliko iščupate jednu sijedu vlas, porast će samo jedna, i to ponovo sijeda.

Pročitajte još