Narandža je jedna od najpopularnijih vrsta voća jer je dostupna tokom cijele godine, pristupačna je, hranjiva, zdrava i odličnog okusa. 

Donosimo vam 5 razloga zašto biste češće trebali jesti narandže:

Štite želudac
Narandže su bogat izvor prehrambenih vlakana koja štite želudac i potiču probavu. Neke su studije pokazale da sprječavaju nastanak čira na želucu.

Jačaju imunitet
Visok postotak vitamina C u naranči pomaže u jačanju imuniteta, što je posebno važno u hladnijim dijelovima godine kada smo podložni prehladama i gripama. Također, dostupnost visokog sadržaja kalcija u naranči održava i štiti zdravlje kostiju i zubi te ih čuva zdravima.

Snižavaju holesterol
Visoka koncentracija hesperidina u unutarnjoj kori narandže smatra se korisnom za snižavanje lošeg holesterola. Sama narandža ne sadrži ni blizu toliko hesperidina, tako da bi bilo dobro iskoristiti koru kad god je to moguće.

Pomažu uravnotežiti krvni tlak
Prema posljednjim istraživanjima, utvrđeno je kako magnezij, koji se u velikim količinama nalazi unutar narandži, ima sposobnost smanjiti visoki krvni pritisak. Ipak, za pritisak se više preporučuje iscijediti sok od narandže nego pojesti koru.

Čuvaju kožu zdravom
Antioksidacijska svojstva narandže kožu štite od djelovanja slobodnih radikala. Za dobar ten preporučljivo je popiti čašu soka od narandže svakoga dana.