Kako iskontrolirati krvnu sliku: Ovo su normalne vrijednosti

Piše: Redakcija

Kontrole i posjete ljekaru ne bi trebalo da vam predstavljaju obavezu, već redovnu rutinsku kontrolu koji bi trebalo da obavljate barem dva puta tokom godine. Ipak, kada se govori o kontroli, trebalo bi posebnu paznju usmjeriti na kontroli vaše krvi. Kako bi bili sigurni da su vaši nalazi u redu, trebalo bi da ih uporedite sa sljedećim parametrima.

ERITROCITI (Er)

Crvena krvna zrnca su krvne ćelije koje sadrže hemoglobin i učestvuju u prenosu kiseonika i ugljen-dioksida u organizmu.

Referentne vrednosti:
M 4,5-6,3 x 10 na 12/l
Ž 4,2-5,4 x 10 na 12/l

Povećan broj: dehidratacija, policitemija (retko oboljenje)
Smanjen broj: jedan od pokazatelja anemije zajedno sa hematokritom, hemoglobinom i eritrocitnim konstantama

LEUKOCITI (Le)

Bijela krvna zrnca stvaraju se u koštanoj srži i imaju ulogu u zaštiti organizma od infekcije, pri čemu svaka određena populacija leukocita (ima ih 5) ima posebnu funkciju, što se vidi u leukocitarnoj formuli koja se radi nezavisno od krvne slike, a preporučuje se kao obavezna dopuna koja upotpunjava sliku o stanju organizma.
Referentne vrednosti: 4-10 x 10 na 9/l

Povećan broj: bakterijska infekcija
Smanjen broj: leukocitoza, virusno oboljenje, kod hemoterapije, primejne nekih lekova

HEMOGLOBIN (Hb)

Hemoglobin je sastojak eritrocita i predstavlja proteinski kompleks koji prenosi kiseonik iz pluća u tkiva i ugljen-dioksid iz tkiva natrag u pluća.

Referentne vrednosti:
M 140-180 g/l
Ž 120-160 g /l
Smanjen broj: anemija (gleda se sa eritrocitima i hemoglobinom i gvožđem)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti