Oprez: I ljubimci mogu oboljeti od raka kože

Piše: Redakcija

Psi i mačke nisu pošteđeni zloćudnih tumora kože. Štaviše obolijevaju od istih vrsta kao ljudi. Kod pasa i mačaka melanom je vrlo čest, a nesreća je veća time što se teško dijagnosticira, odnosno simtpomi mogu biti svakojaki – od bradavice do naizgled benigne masne nakupine pa do cista, grube kože, upala na koži ili predjela bez dlake.

Američka veterinarka dr. Jessica Ottond savjetuje svim vlasnicima pasa i mačaka da ih pregledavaju na sedmičnoj bazi i ako uoče kakvu promjenu na koži, odu na pregled s njima. 

– Nemojte se ograničiti samo na područja po kojima ih inače mazite. Pregledajte im noge, šape, stomak, glavu, uši jer se rak kože može nalaziti bilo gdje na ljubimcu. 

– Rak kože kod pasa i mačaka je u velikom postotku operativan, no isto tako može biti i smrtonosan ako se ne otkrije na vrijeme. Ako ne želite stalno ći veterinaru, vodite bilješke o promjenama koje uočite na svom ljubimcu. Obratite pažnju na to je li, naprimjer, bradavica raste, mijenja oblik ili boju. Ako se to događa, otiđite veterinaru -dodaje dr. Ottond. 

Na kraju naglašava da je važno kao i ljude, i životinje zaštititi od sunca.

– Namažite im njuškicu i trbuh te ostala mjesta s malo dlake kremom sa zaštitnim faktorom i ne izlažite ih suncu kada je ono najjače. Isto tako, vrlo je bitno da ne koristite kremu koja sadrži cink jer je on otrovan za kućne ljubimce – upozorava veterinarka. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti