Koristite slušalice svakodnevno: Rizikujete da dobijete ozbiljne upale, a evo i kako

Piše: Redakcija

Slušalice za mobitele danas koriste skoro sve generacije, od osnovaca, do studenta i ljudi koji na taj način obavljaju većinu poslovnih razogovora. Bilo u prevozu, pošti ili na ulici, možete vidjeti nekog s ovim malim uređajem u ušima. Koliko god da su zabavne, sa njima treba biti oprezan. Pojedina istraživanja pokazuju da oni koji koriste slušalice u uhu imaju 40 odsto više bakterija od osoba koje ih ne koriste.

Obzirom da se jačina zvuka se mjeri u decibelima i takva oznaka nije upisana na današnjim emiterima zvuka, tako da ukoliko ne čujete sagovornika koji vam se obraća dok slušate neki sadržaj pomoću slušalica, možete smatrati da je zvuk glasan i da ne prija vašem uhu.

Otorinolaringolozi smatraju da svaki zvok koji nije prirodan i koji ne dolazi iz spoljnog okruženja, može ozbiljno narušiti ne samo vaš sluh, već izazvati ozbiljne glavobolje poput migrene ili sličnih periodičnih bolova u glavi. Osim toga, slušalice koje se svakodnevno koriste, najlakši su način da zbog loših higijenskih uslova u kojim ih obično skladištimo, na direktan način po nekoliko puta tokom dana, kroz uho “ubacujemo” hiljade različitih mikroba koji na taj način nalaze put do vaše sluzokože, a nerijetko i do mozga, što vremenom, može izazvati ozbiljne, a ponekad i fatalne posljedice.

Ako se ovaj trend nastavi, otorinolaringolozi će u perspektivi imati pune ruke posla ali, kako naš sagovornik kaže, bez mnogo mogućnosti da pomognu jer oštećenja sluha jakim zvukom prave nepopravljiva oštećenja. Tako da ne biste slušalice zamenili slušnim aparatima stavite malo prst na dugme volume minus.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti