Trudni ste: Ove grickalice potiču razvoj bebinog mozga

Piše: Redakcija

Studija provedena na Institutu za globalno zdravlje u Barceloni pokazala je da orašasti plodovi dobro utječu na razvoj fetusa, posebno na razvoj njegovog mozga. U  istraživanju  je učestvovalo 2200 majki koje su odgovarale na pitanja o prehrambenim navikama tokom  trudnoće, a naučnike su posebno zanimali prvi i zadnji trimestar trudnoće.

Njihova djeca podvrgnuta su testiranjma kako bi se vidio stadij neurološkog razvoja. Testovi su provedeni kada su djeca imala 18 mjeseci, pet godina i osam godina. Pokazalo se da djeca majki koje su u prvom tromjesečju trudnoće jele orašaste plodove imaju bolje kognitivne funkcije, jaču koncentraciju i dugoročno pamćenje. 

– Ovo je prva studija koja istražuje kako konzumacija orašastih plodova u trudnoći pospješuje neurološki razvoj mozga kod bebe – kaže Florence Gignac, voditeljica studije.

– Mozak prolazi kroz mnoštvo kompleksnih procesa tokom fetalnog razvoja pa je od izuzetne važnosti što majka u tom periodu jede – dodaje Gignac.

– Proučavali smo utjecaj badema, lješnjaka, kikirkija i oraha. Vjerujemo da se tajna krije u tome što orašasti plodovi obiluju folnom kiselinom, esencijalnim masnim kiselinama poput omega-3 i omega-6 masnih kiselina. One se akumuliraju u neuralnoj cijevi fetusa, djelomično u frontalnom dijelu mozga, što utječe na memoriju i operativne funkcije –  objašnjava Gignac.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti