Studija provedena na Institutu za globalno zdravlje u Barceloni pokazala je da orašasti plodovi dobro utječu na razvoj fetusa, posebno na razvoj njegovog mozga. U istraživanju je učestvovalo 2200 majki koje su odgovarale na pitanja o prehrambenim navikama tokom trudnoće, a naučnike su posebno zanimali prvi i zadnji trimestar trudnoće.
Njihova djeca podvrgnuta su testiranjma kako bi se vidio stadij neurološkog razvoja. Testovi su provedeni kada su djeca imala 18 mjeseci, pet godina i osam godina. Pokazalo se da djeca majki koje su u prvom tromjesečju trudnoće jele orašaste plodove imaju bolje kognitivne funkcije, jaču koncentraciju i dugoročno pamćenje.
– Ovo je prva studija koja istražuje kako konzumacija orašastih plodova u trudnoći pospješuje neurološki razvoj mozga kod bebe – kaže Florence Gignac, voditeljica studije.
– Mozak prolazi kroz mnoštvo kompleksnih procesa tokom fetalnog razvoja pa je od izuzetne važnosti što majka u tom periodu jede – dodaje Gignac.
– Proučavali smo utjecaj badema, lješnjaka, kikirkija i oraha. Vjerujemo da se tajna krije u tome što orašasti plodovi obiluju folnom kiselinom, esencijalnim masnim kiselinama poput omega-3 i omega-6 masnih kiselina. One se akumuliraju u neuralnoj cijevi fetusa, djelomično u frontalnom dijelu mozga, što utječe na memoriju i operativne funkcije – objašnjava Gignac.