Svjetski dan borbe protiv karcinoma jajnika: Najsmrtonosniji oblik opake bolesti svake godine odnese na hiljade života

Piše: Redakcija

FOTO: INSTAHGRAM
https://www.instagram.com/p/Bg8EJGsBfBR/

U čitavom svijetu danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv raka jajnika. Radi se naime, o najsmrtonosnijem obliku karcinoma od kojeg godišnje u svijetu umire više od 140 hiljada žena, dok se svake godine zabilježi novih 250 hiljada oboljelih, ali se ova brojka iz godine u godinu konstantno povećava. Prema zvaničnoj statistici “WHO”, od raka jajnika oboljevaju prevashodno starije žene, ali bolest nažalost ne zaobilazi ni mlađu populaciju. Radi se o jako teškoj i ozbiljnoj bolesti, najsmrtonosnijem kanceru od svih ginekoloških maligniteta. Razlog zašto je ovo jedan od najopasnijih karcinoma kod žena leži u činjenici da nema ranih simptoma kao kod nekih drugih maligniteta, a kada se i pojave oni su veoma nespecifični i vezani su uglavnom za digestivni i urinarni trakt.

Neki od glavnih simptoma karcinoma jajnika najčešće se mogu prepoznati kao oticanje stomaka, naglo povećanje tjelesne težine, nadimanje, bol u predijelu karlice i osjećaj pritiska u stomaku, osjećaj sitosti odmah po započetom obroku, često i naglo mokrenje, bol u toku seksualnog odnosa i zatvor i bolovi u mokraćnoj bešici.

Danas je moguće genetsko testiranje na BRCAm mutirane gene na rak jajnika koji su se pokazali jako uspješnim u otkrivanju opake bolesti, iako je otkrivanje ove bolesti zapravo najteže zbog čega je veliki broj umrlih žena u svijetu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti