Depresija je bolest novog doba: Ovo su simptomi na koje bi trebali obratiti veću pažnju

Piše: Redakcija

Ubrzan tempo života, loša ishrana i sve više obaveza koje vas okružuju, nedovoljno sna i druženja sa ljudima koji će vam izmamiti osmjeh na lice, samo su neki od znakova da patite od depresije ili vas ona polako obuzima. Bez apetita ste, osjećate nervozu bez ikakvog razloga i sve vam naprosto smeta, svaki šum, zvuk, glas sa TV ekrana? Vrijeme je da se posavjetujete sa stručnjacima.

Jedan od prvih simptoma depresije je bezvoljnost, odnosno, gubitak želje i volje za druženjem i komunikacijom sa vama dragim osobama. Pod izgovorom da nemate vremena, vi jednostavno jedva čekate da dođete kući kako bi se što prije “srušili” u krevet, posvetili svom mobitelu i ako je to moguće, što prije zaspali.

Depresija se veoma lako manifestuje na vaš organizam. Gubite apetit i neredovno jedete, ili u suprotnom, prejedate i jedete nekoliko puta na dan čak i kada niste gladni.

Osjećate nelagodu, konfuziju i ništa vas više ne raduje niti može da nasmije, zbog čega je vaše raspoloženje promjenjivo. Radi se o jasnim znacima depresije koja užurbano preuzima kontrolu nad vašim duhom i tijelom.

Kada se tokom jedne sedmice po nekoliko puta rasplačete bez ikakvih razloga, a sve što vas dotiče ili vam naprosto smeta, natjerat će suze u vašim očima. Svi ovi pokazatelji govore da je vaše psihofizičko stanje veoma ozbiljno i da je alarm za pomoć odavno zazvonio, te s toga, što prije pronađite pomoć stručnih lica ili bar za početak, osoba koje su vam bliske.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti