Obožavate slatkiše ali nemate kontrolu nad šećerom: Evo šta je potrebno da uradite

Piše: Redakcija

Beautiful young caucasian woman eating chocolate isolated over white background

Ljubitelji slatkiša često gube kontrolu nad šećerom i naprosto se ne mogu zaustaviti kad počnu da jedu svoje omiljene poslastice. Bilo da se radi o čokoladi, omiljenim bombonama ili kolačima, sladokusci se rijetko odluče zadovoljiti samo malim količinama. Ovo su tri savjeta kako da izbjegnete prekomjerne količine slatkog u vašem organizmu.

Ukoliko želite da pojedete nešto slatko, dozvolite sebi nekoliko keksića, ili red čokolade, jer sve je dobro, dok je umjereno. Takav sistem je mnogo bolji nego da birate proizvode “bez šećera”, koji često imaju vještačke zaslađivače i arome.

Uvijek kada imate potrebu za šećerom, najbolje je da umjesto slatkiša pojedete voće. Voćni šećer je odličan izbor, koji će vas podjednako dugo držati sitima. Također, dobra zamjena su i ekstrat vanile i cimet, koji su također dobri zaslađivači.

Nutricionisti smatraju da će želja za šećerom nastati, ako se vaša ishrana zasniva na prostim ugljenim hidratima i zasićenim mastima. Povećajte unos vlakana i bjelančevina koje će vas duže držati sitima, a samim tim smanjiće i potrebu za šećerom.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti