Osjećate da vašem tijelu treba više energije: Iskoristite moć jedne od osam životnih navika

Piše: Redakcija

Često se budite umorni bez energije za normalan rad u toku dana? Ukoliko je vaš odgovor pozitivan onda je ovaj članak upravo za vas. Detoksikacijom vašeg organizma uspjet ćete vratiti energiju koja vam nedostaje ali i promijeniti loše životne navike u zdravije.

1. Kad se probudite, na prazan želudac popijte od dvije do tri čaše vode, samo pazite da ne bude prehladna.

2. Nakon što ste popili vodu, za doručak pojedite svježe voće. Između vode i voća neka prođe između 45 minuta i sat vremena. Tokom dva dana detoksikacije izbjegavajte banane.

3. Obogatite prehranu povrćem i svježe iscijeđenim povrtnim sokovima. Za ručak, na primjer, pojedite salatu, a za međuobrok popijte svježe iscijeđeni sok od dviju mrkvi, malo peršina, šest listova zelene salate i malo limunova soka. Pripazite ipak da se ne prejedate – koliko god da je povrće zdravo, nemojte ga jesti toliko da se osjećate kao da ćete se raspuknuti.

4. Nemojte jesti kuhano tokom ova dva dana. Sirovo voće i povrće sadrže enzime koji pomažu probavnom procesu te ih tijelo stoga lakše probavlja. Kad jedete kuhano, energija koja bi se mogla iskoristiti kao pomoć pri detoksikaciji odlazi na probavljanje hrane.

5. Opustite se uz pomoć kupke. Mirisne soli pomažu pri opuštanju pa potražite onu s mirisom koji relaksira poput lavande ili ylang ylanga.

6. Znojenje pomaže tijelu da se riješi toksina. Oba dana trajanja detoksa posvetite sat vremena tjelovježbi, a bit će dovoljna i brža šetnja.

7. Duboko dišite jer tako pomažete tijelu da se riješi otrova.

8. Naspavajte se. San je najvažniji za dobro funkcioniranje tijela te će tijelo patiti ako vam nedostaje sna, čak i ako sve drugo radite “po pravilima”.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti