Koliko su dezodoransi štetni?

Piše: Redakcija

FOTO: ILUSTRACIJA

Danas je skoro pa nemoguće zamisliti život bez dezodoransa. Na poslu, prije treninga, tokom boravka u toplom i zatvorenom prostoru, dezodorans je jedno od sredstava koje nam pomaže da održimo željenu svježinu ali i da prikrijemo neugodne mirise. Dezodoransi se bore s neugodnim mirisima i prekrivaju ih, dok antiperspiranti djeluju tako da blokiraju znojenje. Iako suzbijaju neugodne mirise i ublažavaju znojenje, dezodoransi ne uklanjaju nečistoće i bakterije s kože.

Dermatolozi tvrde da redovno tuširanje ili kupanje ne smanjuje djelovanje dezodoransa na koži, pa ga je dovoljno nanijeti na kožu svaki drugi ili treći dan, posebno ako je koža osjetljiva. Iako postoji teorija da se neki ljudi ne znoje, svi se znoje, samo neki imaju prirodno slabiji miris.

Pretpostavljamo da ste već čuli upozorenja kako bi trebalo da izbjegavamo dezodorans ili antiperspirant koji sadrži aluminij, odnosno aluminijske soli kao što su aluminijum-hlorid i aluminijum-hlorhidrat jer su ih neka istraživanja povezala s karcinomom dojke i Alchajmerovom bolešću.

Ipak, ljekari tvrde kako dezodoransi i nisu toliko štetni ako se koriste u manjim količinama i ako to radite rijetko.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti