Nordijska dijeta je hit u svijetu: Ishrana zasnovana na kvalitetu i izobilju namirnica

Piše: Redakcija

FOTO: INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/BvgmtehgGqQ/

Nordijska dijeta posljednjih godina osvaja svijet, a posebno u zemljama koje nemaju ništa zajedničko sa Skandinavijom i načinom življenja u ovim zemljama. Nordijska dijeta stekla je veliku popularnost u zemljama širom sveta i izvan granica Skandinavije. Dijete obično podrazumijevaju velika odricanja koje na dugoročnom planu i nisu baš zdrave po organizam. Žitelji Skandinavije poznati su kao osobe koje nisu sklone gojaznosti, a upravo je Nordijska dijeta dokaz da se možete osjećati odlično i bez velikih odrcianja. Žitelji Danske, Finske, Islanda, Norveške i Švedske, poznati su kao ljudi koji su veoma disciplinovani kada je ishrana u pitanju, a po načinu i kvalitetu, njihova ishrana je slična mediteranskoj.

https://www.instagram.com/p/BSY_YmgjvCf/

Nordijska dijeta podrazumijeva hranu koja se oslanja na jela od ribe. Skuša, losos i haringe riblje su vrste koje sadrže one korisne i dobre masti, tijelu potrebne za normalan razvoj. Pored ribe, Skandinavci konzumiraju dosta mahunarki, bobičastog voća i prirodnih čajeva. Ne koriste previše šećer. U njihovoj ishrani može se pronaći posebna vrsta meda koju pronalaze u dubokim šumama koje kriju legla divljih pčela. Koštunjavo voće, koristi se u pripremi i slanih i slatkih jela, a ono po čemu su jako prepoznatljivi, jeste njihova “ljubav” prema kuhanoj hrani, posebo crvenom mesu. Skandinavci svoju savršenu liniju duguju i tome što svakodnevno u organizam unose nekoliko litara tečnosti, posebno vode.

Njihova ishrana ne zasniva se na odricanju, već na kvalitetnim i umjerenim obrocima, kao i zdravom načinu života.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti