Jednostavna pravila za zdraviju ishranu

Piše: Redakcija

Foto: Unsplash

Dobro je poznatno da tijelo koje dobro izgleda podrazumjeva uravnoteženu ishranu. No, bitno je naglasiti da se ne treba orijentirati samo na dijetalnu hranu, već i onu koja je organizmu zaista potrebna. Zapravo, u pitanju je promišljena dijete koja uključuje cijeli niz vitamina, minerala, bjelančevina i dobrih masnoća. Takav režim nije nedostižan, a može se postići ako se pridržavate ovih savjeta.

Ne zaboravite chia sjemenke

Ove sjemenke možete dodavati u svoje sokove smoothieje, bez straha da će negativno utjecati na okus. Svaka sjemenka je bogata vlaknima, što je i presudno za dobar rad probavnog sistema. 

Špinat i kelj

Ovo povrće je izrazito bogato antioksidansima, kao i kalcijem i magnezijem koji pomaže kostima da ostanu jake i čvrste. 

blackberries and strawberries

Foto: Unsplash

Smanjite unos bjelančevina iz mesa

Kako većina mesa ima značajnu količinu zasićenih masnoća i holesterola, ponekad je dobro bjelančevine unositi na drugačiji način. Tako možete umjesto teletine, u svoj ručak uvrstite tofu ili mahunarke.

Neka vam pola obroka čini povrće

Ako još uvijek ne konzumirate dovoljnu količinu povrća, krajnje je vrijeme da to promijenite. Neka vam se na barem pola tanjira nalazi jedna ili više vrsta povrća. 

Jedite hranu koja jača imunitet

Ponekad smo često previše koncentrirani na unos dijetne hrane, a zaboravljamo konzumirati onu koja nam pomaže da ostanemo zdravi. Među ostalim, to su namirnice poput ribe, bijelog luka, jogurta i chia i lanenih sjemenki. 

bunch of red tomatoes on top of black surface

Foto: Unsplash

Redovno posjećujte pijace

Danas je teško biti siguran u porijeklo bilo kojeg voća ili povrća, ali  sanše su mnogo veće da ćemo na pijaci naći bolje proizvode nego u supermarketu. 

Izbacite konzerviranu hranu

Osim konzervirane hrane, riješite se i nepotrebnih gotovih začina i umaka. Umjesto toga, napravite vlastite, koristeći namirnice poput limuna, đumbira i kurkume.

Jedite voće i povrće s većim udjelom vode

Ako ne pijete dovoljno vode tokomdana, rješenje bi moglo biti da počnete konzumirati veće količine voća i povrća koje se velikim dijelom sastoji od vode. 

Redovno praznite svoj frižider i ostavu

Riješite se svih zamrznutih gotovih jela ili slatkiša koji vas nepotrebno mame. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti