Naučnici razvili novi metod: Oboljelu djecu liječe virusom HIV

Piše: Redakcija

FOTO: ILUSTRACIJA

Američki naučnici uspjeli su razviti jedinstvenu terapiju za liječenje teških imunoloških oboljenja kod djece, a za ovaj poduhvat koristili su virus HIV, kojim su uspjeli otkloniti smetnje unutar imuog sistema novorođenčadi. Bolest poznata kao “bubble boy” javlja se kod djece rođene sa vrlo slabim imunim sistemom ili bez imuniteta. Naučnici su pomoću HIV virusa razvili terapiju pomoću koje imaju funkcionalne imune sisteme. Nakon sporvedenih ispitivanja, ova terapija primjenjena je kod osam beba koje sada imaju potpuno funkcionalni imuni sistem.

Ispitivanje koje je sprovedeno u bolnici u Tennesseeju potvrdilo je očekivanja naučnika kojom su djeca rođena sa teškim oblikom imunodeficijencije nakon samo par dana od kada su primili terapiju, počela pokazivati napredak, a njihov organizam počeo je da prepoznaju određene imunološke komande. Naučnici su saopštili da djeca sa tom bolešću koja nisu dobila terapiju moraju da žive u potpuno sterilnim uslovima i obično umiru još kao bebe.

Ljekari ove ustanove saopštili su da se tokom genetske terapije koju su započeli uzimanjem uzoraka koštana srži beba, došlo do pozitivnih rezultata, nakon kojih se pokazalo da se defekt u njihovom DNK ispravlja kroz samo nekoliko dana.

Ljekari su ovaj veoma opsežan i dugotrajan eksperiment započeli ubacivanjem “ispravnog gena” u izmijenjenu verziju ćelije HIV-a, virusa koji izaziva sidu. Grupa naučnika koja je svoje istraživanje oblavila u medicinskom magazinu “New England” saopštila je da većina nakon terapije napusti bolnicu za mjesec dana.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti