Zaustavite vrijeme: Evo šta je potrebno da radite kako bi izgledali 20 godina mlađe

Piše: Redakcija

Tokom jednosg istraživanja sprovedenog na “Univerzitetu Indiana” došlo se do rezultata koji pokazuju da određene aktivnosti mogu pomoći u usporavanju starenja. Studija je obuhvatala nekoliko desetina muškaraca i žena u dobi starijoj od 60 godina, a da su svi oni, prije 40 godina bili fizički aktivni ili su se bavili nekom spotom. Nakon
analize njihovog opšteg stanja, ispostavilo se da najaktivniji ispitanici oba pola, oni koji već decenijama redovno vježbaju, imaju značajno viši aerobni kapacitet od većine svojih vršnjaka, što ih na neki način čini barem 30 godina mlađim, odnosno, njihov organizam se ponaša kao kod osoba starosti od 30 do 40 godina.

Ono što se pokazalo ključnim u ovom istraživanju jesu vježbe koje su radili tokom mladosti, a koje govore da su u tom periodu radili više kardio treninga, vježbajući na taj način njihovo srce i pluća. Takođe se pokazalo da kod treninga kardio vježbi, mnogo bolji efekat od trčanja na organizam ima vožnja bicikla koja u velikoj mjeri štiti krvne sudove od velikog naprezanja i umora.

Svakako, jedan od ključnih faktora u očuvanju zdravlja bio je i njihov izbor namirnica kojima su uspjeli izgraditi zdravu mišićnu masu i na taj način očuvati svoje tijelo i u u njemu zadržati svježinu i snagu kao što je to slučaj kod osoba koje imaju između 35-45 godina.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti