Ove navike prije spavanja čine vas gojaznim

Piše: Redakcija

Konstantno se mučite sa viškom kilograma? Iako vam se čini da sve radite kako treba, nikako ne uspjevate smanjiti vašu kilažu i vaš organizam da dovedete u red. Jedan od glavnih razloga je i taj što prije spavanja radite stvari koje ne biste smjeli.

Nekima djeluje nelogično, ali ako izbjegavate večeru u želji da smršate, moguće je da ćete se zapravo ugojiti jer ćete se već sutra prejesti za doručak ili ručak. Nije pametno praviti velike pauze među obrocima jer to podstiče rad hormona gladi. Takođe, nije dobro jesti pred spavanje jer naš metabolizam u to vrijeme ne obrađuje hranu kao preko dana.

Naravno da je vježbanje uvijek preporučljivo, ali ne dva do tri sata prije spavanja. Ako se toga ne držite, brzo ćete se rasaniti zbog endorfina, koji se luči posle treninga. Zbog toga ćete sutra imati manje energije, pa je veća šansa da ne budete aktivni, a da unesete više kalorija.

Poznato je da manjak sna izaziva brojne probleme. Ujutru nećete imati volje ni za šta, što najprije podstiče hormone varenja pa će te se zasigurno brzo početi gojiti. Istraživanja govore da oni koji ne idu na vrijeme u krevet i ne spavaju dovoljno, imaju viši indeks tjelesne mase i gojazni su. Oni unose više kalorija, a otuda im prijeti i veći rizik od nastanka šećerne bolesti.

Pročitajte još