Imamo ideju: Stari načini liječenja žgaravice mogu otići u zaborav

Piše: Redakcija

FOTO: ILUSTRACIJA

Problem sa žgaravicom nastaje onoga trenutka kada se kiselina iz želuca vraća u jednjak. Žgaravica je propraćena često neprijatnim osjećajem pri gutanju hrane ili pljuvačke, a događa se i da ljudi koji imaju ovagve probleme, osjećaju i neprijatan bol u prsima u vidu žarenja. Najčešći uzrok žgaravice je konzumiranje obilnih i masnih obroka, kao i obroka koji su pretjerano začinjeni.

-Prekomjerna tjelesna težina ili pretilost može stvoriti trbušni pritisak koji prisiljava povratak hrane natrag u jednjak- izjavio je dr Kevin Ghassemi, gastroenterolog i jedan od saradnika na programu u UCLA Centru za gastroezofagealnim refluksom, prenosi Miss7zdrava (24sata.hr).

Ukoliko često imate žgaravicu, bilo bi najbolje da koristite jedan od prirodnih lijekova koji će vam pomoći u otklanjanju obe prilično neugodne pojave. Naime, stručnjaci savjetuju da je korištenje biljeke aloe jako pogodno ne samo za otklanjanje žgaravice, već i za obnavljenje oštećene sluzokože. Ipak, mnogi smatraju kako je najbolji lijek za ovakvu “boljku” korištenje jabukovog sirćeta koje je ujedno pristupačnije ljudima sa naših prostora, budući da je ova tekućina jako prisutna u našoj gastronomskoj kulturi. Jabukovo sirće ima brojne prednosti, ali je ipak poželjno da se sa njime ne pretjera. Ljekari savjetuju da je dovoljno u čašu sipati dva decilitra vode u koju treba dodati ne više od dvije supene kašike jabukovog sirćeta. Ovu smjesu, potrebno je koristiti desetak dana, svakoga jutra prije doručka. Ukoliko žgaravica ne prestaje, savjetuje se da se isti tretman ponovi u narednih nekoliko dana.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti