Ovako se hranite i dovest ćete hormone u ravnotežu

Piše: Redakcija

Jedan od glavnih pitanja koje svakodnevno postavljamo sebi, odnosi se na pravilan način ishrane koji nam može pomoći da svoje hormone dovedemo u ravnotežu i svom organizmu podarimo sve ono što mu je potrebno. Užurban način života, neredovna i nepravilna ishrana, unos previše ugljenih hidrata i šećera, dovodi ne samo do gojaznosti i različitih bolesti, već i do uspavanosti i lošeg raspoloženja koje tokom dužeg vremenskog perioda može u potpunosti narušiti naše zdravlje.

Žitarice, voće i povrće, orašasti plodovi, konzumiranje ribe i velike količine tekućine na dnevnom nivou, dovest će vaš organizam u ravnotežu čime ćete pomoći u uravnotežavanju hormona. Zdrav način ishrane podrazumijeva i izbjegavanje masne hrane, kao i hrane koja sadrži aditive konzervanse i dodatne zaslađivače, a nutricionisti preporučuju smanjeno konzumiranje kafe i alkoholnih napitaka.

U knjizi dr Marylin Glenville pod nazivom “Biblija prirodnog zdravlja za žene” nalazi se recept koji će ženama pomoći da svoje hormone dovedu u ravnotežu što će se u vrlo kratkom periodu odraziti na njihov organizam. Glenville predlaže da je svakodnevno potreno pojesti barem pet porcija voća i povrća na dan, posebno kupusnjača, odnosno, karfiol i brokoli koji iz organizma veoma lako otklanjaju sve toksine i pomažu u regulisanju masnoće u krvi. Takođe, preporučuje se konzumiranje mahunarki, boranije, soje i leće kao i proteinske namirnice poput riže zobi i raži što će doprinijeti regulaciji polnih hormona koji igraju veliku ulogu u našem organizmu.

Dr Marylin predlaže da je unos vlakana kroz voće i povrće veoma važan jer spriječava apsorpciju estrogenih hemikalija u tijelu, te potstiče izbacivanje toksina iz debelog crijeva, što će se odraziti na naše raspoloženje i miran san. Iako masnoće nisu preporučljive, Glenville savjetuje konzumaciju zdravih masnoća. Potrebno je da svakoga dana pojedete porciju hrane bogate uljima, na primjer, masnu ribu, orašaste plodove, sjemenke i hladno cijeđena biljna ulja.

https://www.instagram.com/p/BvGwDKolyWj/

Smanjite unos zasićenih masti koje su nam svakodnevno “na dohvat ruke”. Prevashodno, ovdje se misli na grickalice, slatkiše i zaprženu i začinjenu hranu, kao i različite mliječne prerađevine. Izbjegavajte šećer koliko god je to moguće. Unos šećera potstiče povećenje tjelesne težine, a masne stanice proizvode estrogen i tako uzrokuju zasićenost estrogenom. Potrebno je svakodnevno konzumirati što više tečnosti, u prosjeku oko dva litra vode, kao i mineralnu i filtriranu vodu čiji će sadržaj pomoći u čišćenju bubrega i jetre, čime ćete olakšati varenje hrane. Smanjite unos kofeina, gaziranih sokova i alkohola, jer na taj način organizam otežano izbacuje toksične hormone koji se u njemu zadržavaju i do nekoliko časova duže.

Kupujte organsku hranu, od provjerenih proizvožača, poput onih koji svoju hranu uzgajaju na seoskim domaćinstvima bez hemijskih dodataka čime ćete pomoći sebi, ali i proizvođačima koji na tržište donose hranu za koju se sa sigurnošću može reći da je organska.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti