Kozmetika u trudnoći: Kako hemikalije utječu na razvoj i zdravlje bebe?

Piše: Redakcija

Foto: Unsplash

Trudnice, pazite li kakve kozmetičke proizvode svakodnevno koristite u njezi? Proizvodi koje nanosite na svoje tijelo mogu utjecati na zdravlje, ali isto tako i zdravlje bebe. 

Koje hemikalije treba izbjegavati? 

Retinol Retinol, odnosno vitamin A koji se često koristi u borbi protiv starenja, akni i strija, ali preporučuje se izbjegavati u trudnoći. Postoji dokazana poveznica između upotrebe retinola i povećanog rizika od porođajnih defekata kod beba. Većina doktora upozorava pacijentice da ne pokušavaju zatrudnjeti dok koriste takve proizvode, ali ako zatrudnite – istog trenutka prestanite koristiti kozmetičke proizvode koji u sebi sadrže retinol. 

Ftalati se mogu naći u uobičajenim kozmetičkim proizvodima koji su svakodnevno u upotrebi, a najčešće korišteni su losioni, parfemi, dezodoransi, ruževi za usne, lakovi za nokte i kosu. Mnoga istraživanja bavila su se uobičajenom upotrebom ftalata u svakodnevnim kozmetičkim proizvodima i potencijalnim zdravstvenim rizicima povezanim s tom upotrebom. 

woman holding stomach

Parabeni su konzervansi u kozmetici, a procjenjuje se da oko 75 do 90 posto kozmetičkih proizvoda sadrži parabene. Povezani su s hormonalnim poremećajima, rakom dojke i neplodnošću. Za trudnice, hormonalni poremećaji posebno su zastrašujući jer mogu utjecati na razvoj bebe u stomaku, posebno tokom prvog tromjesečja. 

Važno je naglasiti kako mnoge boje za kosu sadrže hemikalije poput amonijaka, koji može nadražiti kožu i pluća, a s obzirom da ova hemikalija ima jak miris, kada se udiše može izazvati mučninu i povraćanje. U svakom slučaju, u trudnoći najbolje je potražiti boje za kosu koje sadrže malu količinu amonijaka ili ga uopće ne sadrže.

Toluen sadrži većina lakova za nokte. On se dobija se destilacijom benzina ili suhom destilacijom kamenog ugljena, a koristi se još i u lakovima i bojama za kosu. Toluen može uzrokovati probleme s disanjem i imunitetom, mučninu i rak, a u trudnoći se povezuje s problemima u razvoju. 

Pročitajte još