Promijeni prehrambene navike: Šta su natrij i kalij?

Piše: Redakcija

 Balans sode i kalija

Eliminirajte soli

Izbacite iz upotrebe hranu s visokim sadržajem natrija, naročito u predjelima koja su konzervirana, poput tune ili maslina.

Dodajte kalij u svim vašim obrocima

Ovaj mineral uglavnom ima plavu boju, te sadrži hranjive tvari u voću i povrću, poput mahunarki i sušenog voća, a ima ga i u bijelom mesu i ribi. Hrana bogata kalijem preporučuje se u svim obrocima.

 

 …I natrij, samo izgled

Stručnjaci preporučuju da treba biti oprezan prilikom konzumacije natrija. Slana hrana puna natrija kao što je suho meso ne bi se trebalo jesti za glavne obroke nego samo u užinama i to u malim količinama.

 

Treba piti vodu, ali ne svu

Kada birate flaširani vodu trebate imati na umu šta sadrži ta voda, te da ne sadrži visok nivo natrijuma. Odlučite koja voda je najbolja za vas ali neka ona sadrži manje od 50 miligrama natrijuma po litru.

Za vrijeme kupovine najbolje svježi proizvodi

Većina natrijuma kojeg konzumiramo dolazi iz soli na vaš stol. Riješenje je da odaberete nešto prirodno i bez konzervansa. Također da biste uklonili tečnosti iz tijela pijte dosta zelenog čaja.

 

 Obratite pažnju na kuhanje

Počnite kuhati na pari, jer ćete tako stvoriti prirodan ukus hrane, te ćete tako izbaciti soli bez da izgubite okus. Recite zbogom sosevima a hranu pospite maslinovim uljem, limunom ili aromatičnim biljem.

 

Pravilno

Prema Organizaciji svjetskog zdravlja odrasle osobe ne bi trebalo da troše više od 2000 miligrama natrija, oko 5 grama soli i 3510 miligrama kalijuma dnevno

Pročitajte još