Zamislite postoji voće s kojim ćete manje sijediti, znamo koje je

Piše: Redakcija

FOTO: INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/Bvei6oBpzGa/

Od davnina je poznato kako su polodovi južnog voća bogati vitaminom C, pa često možemo čuti preporuke nutricionista da svakoga dana pojedemo barem neku od ovih voćki. Grejp, narandža i limun, izvrsni su izvori vitamin C i brojnih minerala, a njihovi sočni sokovi mogu zadovoljti naše potrebe za slatkim. Prema riječima nutricionistice Fride Harju-Westman konzumiranjem mandarina možemo odgoditi pojavu sijedih vlasi u kosi.

Ona tvrdi kako vitamin C pomaže organizmu da proizvede više kolagena, dok vitamin A pomaže da kosa ostane svježa povećanjem proizvodnje sebuma. Konzumiranjem mandarina nećemo samo usporiti pojavu sijedih vlasi i odgoditi starenje ćelija kože, već ćemo svom organizmu dati pravu dozu minerala koji utiču na poboljšanu probavu, regulisanje krvnog pritiska, zaštitu srca i smanjenja rizika od pojave karcinoma, dijabetesa i osteoporoze.

-Studije su pokazale da jedenje hrane bogate vlaknima može imati značajan doprinos kada je gubitak kilograma u pitanju. Vlakna su neophodna za redovnu probavu i smanjuju nivo šećera u krvi- navodi se u jednoj studiji.

Ono što je jako bitno kod ovog voća, jeste činjenica da pored toga što je bogato vlaknima, sadrži minimalne količine masti.

Portal “Livestrong.com” da je razlika između mandarina i narandži po njihovom sastavu veoma mala. Narandže su znatno bogatije vitaminom C i drugim mineralima, pa zbog toga nutricionisti preporučuju da se kombinovanje ove dvije vrste voća u ishrani jako poželjno.

Pročitajte još