Znate li da eliminaciona dijeta osim kilograma eliminira i bolesti: Ovako se provodi

Piše: Redakcija

Neka hrana, pa i ona koja se smatra zdravom može izazvati upale i druge neželjene reakcije u tijelu. Upravo, eliminaciona dijeta je efikasan način poboljšanja ukupnog zdravlja i kvaliteta života. Plan ove dijete podrazumjeva uklanjanje onih namirnica iz ishrane koje mogu izazvati razne upale i druge neželjene simptome. Također, eliminaciona dijeta može otkriti alergije, ali predispozicije za razvoj određenih hroničnih zdravstvenih stanja.

ŠTA JE ELIMINACIONA DIJETA?

Plan ishrane eliminacione dijete podrazumijeva izuzimanje određenih namirnica iz svakodnevne ishrane, tri do četiri sedmice. To su namirnice koje dovode do neželjenih reakcija, a to su obično: gluten, mliječni proizvodi, jaja, soja, kukuruz, orašasti plodovi te krompir, paradajz i paprika.  Eliminaciona dijeta je i korisno sredstvo kojim možete odrediti koja hrana odgovara vašem organizmu, a koja ne. Kada prođe period eliminacije, izbačene namirnice se polako ponovo uvode u ishranu, ali jedna po jedna. U priodu uvođenja, prati se na koji način tijelo reagira na njihovo ponovno uvođenje.

Postoji bar sedam zdravstvenih stanja koje mogu značajno da se poprave ili čak eliminišu pomoću eliminacione dijete.

AUTOIMUNE BOLESTI

Autoimuna bolest se razvija kada čovjekov imuni sistem napada zdrave ćelije i nastaje kao odgovor izazvan sistemskim zapaljenjem. Ovakve bolesti mogu se pojaviti na više načina i pogađati različite organe.  Eliminaciona dijeta, odnosno izbacivanje glutena, mliječnih proizvoda i jaja mogu smanjiti simptome autoimune bolesti.

ALERGIJA I NETOLERANCIJA NA HRANU

Alergija i netolerancija na hranu mogu uzrokovati iste simptome, ali uključuju različite sisteme organa u tijelu. Dok alergije na hranu izazivaju imunološki sistem, netolerancija uključuje sistem za varenje. Eliminaciona dijeta, odnosno uklanjanje četiri od šest namirnica koje izazivaju reakciju može poboljšati stanje.

GLAVOBOLJA I MIGRENA

Netolerantnost na hranu može izazvati glavobolje i migrene. Dokazano je da promjenom ishrane, odnosno eliminacionom dijete moguće izliječiti migrenu. Pšenica, citrusi, jaja, čaj i mlijeko neke su od namirnica koje izazivaju glavobolju.

IRITACIJA KOŽE

Između iritacije kože i netolerancije na hranu, postoji jaka veza. Elminiranje glutena može dovesti do značajnog kliničkog poboljšanja pacijenata sa psorijazom. Određivanje specifičnih alergija na hranu također može biti od velike pomoći osobama koje pate od atopijskog dermatitisa.

GASTROINTESTINALNI SIMPTOMI

Osobe koje boluju od gastrointestinalnih simptoma također mogu dobiti značajno olakšanje promjenom ishrane kroz eliminacionu dijetu. Jedna od glavnih prednosti ove dijete je što s njom počinje i proces liječenja crijeva. Uklanjanjem namirnica koje oštećuju i izazivaju zapaljenje u crevima, život sa gastrointestinalnim simptomima biće olakšan.

OSIM HRANE ponekad je potrebno eliminirati i pića

Industrijski sokovi

Oni uglavnom imaju niži procenat voća te im se dodaju različiti dodaci, šećer, boje i ukusi, a sadrže i dosta konzervansa koji mogu izazvati neželjene simptome.

Kafa

Dobro je poznato da kofein utiče na srce i krv. Sužava krve sudove, a samim tim srce počinje da brže pumpa krv što može dovesti do visokog pritiska pa i moždanog udara.

Crni čaj

Njegovi efekti su sasvim identični kafi i sadrži iste komponente kao i ona. Crni čaj može dovesti do nesanice, problema sa disanjem i povaćati puls.

Alkohol

Alkohol je toksin i tijelo ga se želi riješiti. Oko pet posto alkohola izbacuju bubrezi. Isto toliko se izbacuje kroz pluća, izdisanjem. Također oduzima tijelu vodu, a najviše mozgu.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti