Naslov: Ljuti ste, slijedite ove korake i bit ćete zahvalni kasnije

Piše: Redakcija

Često smo svjedoci da usljed uzrujanosti i bijesa reagujemo onako kako u drugačijim okolnostima nikada ne bi reagovali. Ljutnja koju osjećamo najčešće je odgovr na nepravdu koju doživljavamo. Sve ovo, potvrdila je i psihijatrica dr. Lauren Appio koja ljtnju definiše kao energiju kojom pokušavamo da se izborimo za sebe.

-Ljutnja je prirodna emocija i nema potrebe da taj osjećaj sami sebi zamjeramo- rekla je dr Appio.

U situacijama kada više ne možete izdržati i kada ste pred “pucanjem”, najbitnije je, kažu stručnjaci, da se zapitamo odakle ta ljutnja dolazi i kako je prevaići da to bude što bezbolnije. neki od savjeta kažu da je najbitnije ostati smiren, uravnotežiti disanja, a nakon toga, razmotriti korijen problema. Šetnja je oblik relaksacije koji se često preporučuje u ovakvim situacijama. Promjena okoline najbolji je mogući potez kada bas obuzme bijes. Šetnja pomaže u koncentraciji i boljem disanju koje će uravnotežiti rad srca, a samim tim, i smiriti vaše “uzburkane” misli”.

Prema mišljenju psihologinja dr Margaret Paul ističe kako je ljutnja odraz nedostatka samokontrole.

-Zamisli da je onaj dio tebe koji je ljut zapravo dijete prema kojemu imaš izliev bijesa, ali ono traži i brigu. Razgovaraj s tim djetetom, neka ti pomogne shvatiti zašto si ljuta ili šta zapravo sebi zamjeraš- ističe Paul.

Mnogo je onih koji još uvijek nisu svjesni da je stres uzrokovao vaše burne reakcije, za koje kasnije ni sami nemate objašnjene.

-Zapitaj se možeš li uopšte u određenim situacijama zadržati normalan pogled na stvari ili imaš “tunelski vid”. A ako shvatiš da ljutnja s tobom upravlja, napusti prostoriju i smiri se- savjetouje doktorica Sari Chait.

Pročitajte još