Korak po korak do 0 cigareta

Piše: Aldina Zaimović

Studije o stanju zdravlja odraslog stanovništva u FBiH bilježe 44 posto stalnih pušača među odraslim stanovništvom od čega je 56 posto muškaraca, 31,6 posto žena, sa prosječnom konzumacijom od 16,9 cigareta

Kako navodi britanski Telegraph, zemlje u istočnom dijelu Europe prednjače od drugih kada je u pitanju potrošnja cigareta. Bosna i Hercegovina nalazi se na 10. mjestu na listi zemalja u kojima se, u odnosu na broj odraslih stanovnika, u prosjeku godišnje najviše konzumira cigareta. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, više od 40 posto punoljetnog stanovništva u Bosni i Hercegovini su pušači. Rezultati studije koju su proveli profesori sa Sveučilišta u Washingtonu, BiH se nalazi u skupini zemalja s najvećim brojem pušača u Europi, ali i u svijetu.

Nikotin počinje da nas ubija

Skoro 20 posto svjetske populacije konzumira cigarete, uključujući oko 800 miliona muškaraca i 200 miliona žena. Procjenjuje se da godišnje umire oko 600.000 pasivnih pušača, a od ovog broja 75 posto su žene i djeca. Istraživanje koje je proveo časopis British Medical Journal zaključeno je da pušači imaju dva puta veći rizik od kardiovaskularnih bolesti nego nepušači. Također, Špansko udruženje protiv raka upozorava kako će u budućnosti rak pluća postati prvi uzročnik smrtnosti kod žena, ispred raka dojke.

Related image

Kako ostaviti cigarete

Prije svega ukoliko želite da ostavite cigarete morate imati jaku želju. Motivacija je ono što garantira uspjeh. Postoje jednostavno ljudi s velikom željom i oni mogu uraditi bilo šta što žele, ali to nije slučaj s cijelim svijetom, pa je s toga potrebno pronaći tretman koji će vam zasigurno pomoći.

Supstitucijska terapija nikotinom. Ova terapija koristi flastere, bombone ili pak žvakaće gume koje će vam pomoći da se postepeno odviknete od nikotina. Također u ovom procesu veliku ulogu igraju i elektronske cigarete koje mogu ublažiti fizičku zavisnost, ali ne i onu psihičku kada vapite da donesete cigaretu do usta.

Zaštitite se tabletama protiv anksioznosti. Liječenje anksioznog poremećaja uključuje lijekove (medikamentozno liječenje), psihoterapijsko liječenje i druge nemedikamentozne postupke. Najčešće se radi o kombiniranom liječenju, a odabir terapije za svaku je osobu individualan.

Kognitivno-bihevijoralna terapija, a može biti djelotvorna za ublažavanje simptoma apstinencije. Također u ovoj terapiji veliku ulogu igraju i nikotinski flasteri koji će vam pomoći da ublažite svoju ovisnost o nikotinu.

 

Ohrabrite se

U prvih nekoliko dana muzika za opuštanje pomoći će vam da skrenete misli s važe ovisnosti. Također preporučije se da u takvim situacijijama unosite dovoljni tečnosti u vaš organizam, zatim da unosite hranu koja je bogata vitaminom C kao što su : biber, limun, agrumi, itd. Prema studiji objavljenoj u časopisu Addiction, vitamini su osnova za sintezu noradrenalina, a ukoliko je nizak nivo noradrenalina povećava se osjećaj ovisnosti.

 

Isključivanje nikotina od 3 do 4 dana može smanjiti samo fizičku zavisnost, dok ona psihička može potrajati i nekoliko sedmica

Related image

Strah od prekomjerne težine

Prema istraživanju Nacionalnog instituza za zloupotrebu droga u SAD-u, većina žena teže prestaje s pušenjem za razliku od muškaraca, a razlog je strah od debljanja. Prema studijama koje je proveo Univerzitet u Grčkoj istina je da pušenje pomaže u reguliranju hormona apetita, a da prilikom odvikavanja od nikotiva vaš organizam ima pojačanu želju za hranom. Preporučuje se koje žele prekinuti sa konzumacijom cigareta, da nakon kognitivno-bihevioralne terapije koriste i tablete protiv anksioznosti, jer će spriječini nekontroliranu glad, te vraćanje starim navikama.

Izbacite stare navike

U fazi kada se odvikavate od cigareta najteže vam padaju stare navike koje ste imali dok ste ih konzumirali, kao što su kafa s cigaretom, cigareta nakon jela ili pak uz vaše omiljeno piće u pri noćnim

izlascima. Jedan od načina da to promjenite jeste da umjesto kafe pijete čaj, ili umjesto omiljene čaše pića uzmete drugu kombinaciju. Postoji veza s cigaretom kao jutarnjim ritualom, pa s toga pronađite nove jutarnje rituale kao što je meditacija ili slušanje muzike uz pripremanje doručka.

 

Šta se događa kad napustite cigarete

Nakon 20 minuta vaš krvni pritisak će se promjeniti i ubrzati, a kasnije će se normalizovati.

U 2-3 sedmice čula okusa i mirisa se normalizuju. Poboljšava se izgled kože, koja će izgledati čisto i blještavo.

Nakon 2-3 mjeseca poboljšava se funkcija pluća. U samom močetku pojavit će se kašalj koji će se s vremenom normalizirati.

Rizik od smrti. Ukoliko na vrijeme prestanete s konzumacijom cigareta smanjit ćete rizik od smrtnosti za pet godina. Poslije pet godina smanjuje se rizik od raka usta, grla, jednjaka, te na samom kraju smanjuje se rizik od raka pluća.

Pročitajte još