Ovaj cvijet riznica je zdravlja ali ga nepravedno zapostavljamo

Piše: Redakcija

FOTO: INSTAGRAM

Stiglo je proljeće a sa njim i jagorčevina. Jedan od najdražih proljetnih cvjetova ima vrlo dugu historiju upotrebe, a posebno je korištena kod liječenja stanja koja podrazumijevaju pojavu spazama, bolne grčeve, paralize i reumatske bolove. Ova biljka sadrži saponine, kao i salicilate koji predstavljaju glavni sastojak aspirina i djeluju na smirenje upala i protiv groznice.

Korištenjem čaja od jagorčevina dolazi do poboljšanja cirkulaciju krvi i otklanja nesvjesticu. Olakšava iskašljavanje, čuva srce izmoreno od čestog kašljanja kod bronhitisa, velikog kašlja, upale pluća, kao i u svim slučajevima kada je srce u opasnosti da oslabi. U narodnoj medicina jagorčevina zauzima visoku poziciju. Cvjetovi jagorčevine koriste se za liječenje bubrežnih i urinarnih tegoba, reume, dugotrajnim ispijanjem čaja smanjuju se bolovi u zglobovima, gihta, slabih živaca kao i migrene i glavobolje.

Korijen biljke se koristi i kod tegoba srca, stresa, nesanice kao i za liječenje raznih nervnih tegoba.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti