Ove zdravstvene preglede trebate napraviti jednom godišnje

Piše: Redakcija

Kad je riječ o normalnoj tjelesnoj težini, potrebno je naglasiti da je za zdravlje svakog pojedinca najvažnija zdrava ishrana i fizičkom aktivnost. Iako mnog ljudi govore kako zbog posla kojim se bave nemaju uslove da se hrane zdravi i da budu fizički aktivni, vremena za sebe se uvijek mora pronaći. Budući da je debljina ključni problem za razvoj mnogih bolesti, porodični ljekari bi trebali obratiti pažnju i uticati na svoje pacijente da promijene način ishrane i svojih aktivnosti. Kako bi sačuvali svoje zdravlje, svaka osoba trebala bi barem 3 puta na godišnjem nivou obaviti sistematski pregled koji uključuje analizu krvi, pluća, kontrolu rada bubrega. Stručnjaci preporučuju da zavisno od godina starosti svaka osoba u različitoj životnoj dobi treba da uradi sljedeće preglede.

Pregledi koje bi trebale da urade žene:

20 godina -Samopregled grudi svaki mjesec, jednom godišnje Papa test, stomatolog i mjerenje pritiska. Holesterol u krvi svakih pet godina, provjera vida dva puta u 10 godina.

30 godina -Samopregled grudi svaki mjesec (ako imate slučaj raka dojke u porodici, napravite mamografiju), pratite promjene na mladežima, pregled zubi svakih šest mjeseci, jednom godišnje Papa test, holesterol i pritisak. Provjera vida jednom u pet godina.

40 godina -Dva puta godišnje Papa test i stomatolog. Nakon 45. jednom godišnje provjera vida, holesterola i šećera u krvi. Jednom u dvije godine i mamografija. Redovno na kardiološki pregled i provjeru hormona štitne žlijezde.

50 godina -Jednom mjesečno samopregled grudi i mladeža. Jednom godišnje Papa test, UZV grudi i stomatolog te provjera holesterola i šećera u krvi. Jednom u dvije godine pregled vida, a jednom u pet godina rektalni pregled.

Pregledi koje bi trebalo da urade muškarci:

30 godina -Internistički pregled i rutinska laboratorijska dijagnostika u dogovoru s ljekarom opće prakse. Jednom godišnje provjera holesterola i pritiska, a vida jednom u pet godina ako nemate dioptriju.

40 godina -Kontrola vida svake dvije godine, pregled oštrine vida, otkrivanje glaukoma te katarakte. Pregled prostate i test na PSA barem jednom poslije 45. Specijalistički pregledi ovisno o porodičnoj anamnezi.

50 godina -Internistički pregled i laboratorijska dijagnostika u dogovoru s ljekarom. Digitorektalni pregled i test na okultno krvarenje u stolici jednom godišnje. Pregled prostate, UZV prostate i posebno mjerenje brzine protoka mokraće te test na PSA. Stomatologu dvaput godišnje. Specijalistički pregledi prema potrebi.

60 godina -Kompletan pregled i laboratorijska dijagnostika s naglaskom na kontroli postojećih bolesti te srca i krvnih žila. Godišnja kontrola vida, zubi, sluha te digitorektalni pregled i test na okultno krvarenje u stolici. Pregled prostate, dodatno UZV prostate i posebno mjerenje brzine protoka mokraće.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti