Dr. Faika Mujanović-Glamočanin: U BiH blizu 400.000 oboljelih, olakšajmo djeci borbu s dijabetesom

Piše: Lejla Bejdic

 

Dijabetes je jedno od vodećih hroničnih oboljenja u svijetu. Procjenjuje se da u našoj zemlji od dijabetesa boluje 399 hiljada pacijenata, te da je od tog broja 35 posto onih koji imaju dijabetes tip 1. BiH je jedna od rijetkih zemalja u Regionu koja nema službeni registar oboljelih od ove bolesti, a u kojoj svakog dana imamo novootkrivene slučajeve pretežno djece. U Federaciji BiH je više od 900 oboljele djece, dok u Republici Srpskoj taj broj prelazi 600. Svakih osam sekundi u svijetu neko umre zbog dijabetesa i komplikacija – kaže za naš magazin doktorica Faika Mujanović-Glamočanin, specijalistkinja ginekologije i akušerstva u JU Bolnici Travnik. Faika je i potpisnica peticije „Inicijativa za život s manje boli Dijabetes Libre BiH“, koju su nedavno samoinicijativno pokrenuli grupa građana i roditelji oboljele djece od dijabetesa tip1 s područja cijele BiH, s ciljem da roditeljima i oboljeloj djeci olakšaju probleme u vezi s liječenjem.

– Peticiju je potpisalo 11.000 građana, u kojoj se, između ostalog, traži da nadležna ministrastva uvrste kontinuirane mjerače na pozitivnu A listu ili da se uvrste u pozitivna ortopedska pomagala s indikacijom dijabetes mellitus tip 1, da svi oboljeli od dijabetesa tip1 i rijetkih vrsta dijabetesa, dobijaju kontinuirane mjerače na teret zavoda zdravstvenog osiguranja (besplatno), da hitno učine korake kako bi se kontinuirani mjerači (Libre ili Dexcom) registrirali kao pomagala u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, te izjednačavanje prava oboljelih na svim nivoima i svim kantonima, kroz obezbjeđenje adekvatne zdravstvene zaštite.

Šta je, zapravo, uređaj Libre; koliko će on pomoći oboljeloj djeci?

– Kako bi bolest bila u granicama, odnosno dobro kontrolisana, preporučuje se da dijabetičar obavezno kontroliše nivo glukoze u krvi prije svakog  obroka, otprilike četiri puta, zatim dva sata nakon obroka još četiri puta minimalno, barem još jednom prije spavanja, te jednom u toku noći oko tri sata (kada je mogućnost niskog šećera velika). Dakle, riječ je o minimalno 10 mjerenja glukoze u krvi dnevno, kako bi se izbjegla hipoglikemija, kao najteža komplikacija. Rješenje problema djece s dijabetesom tip1, te  osoba s rijetkim oblicima dijabetesa moguće je nabavkom senzora za kontinuirano mjerenje nivoa šećera u krvi. Riječ  je  o  senzorima  koji 24  sata  dnevno mjere nivo šećera u krvi, a vrijednosti se očitavaju putem čitača, što je potpuno bezbolno i manje stresno za oboljele osobe. Skeniranjem  senzora  na ekranu  se  stalno  prikazuje  i  grafikon  koji  predstavlja  trend  kretanja šećera, što ima kao cilj optimalno,  svakodnevno  regulisanje terapije,  te  stvaranje  ušteda u dijelu  potrošnje insulina. Uređaji  mjere glukozu svake minute, što je čak 1.440 mjerenja dnevno.

 Zašto je važno da se zdravstvene institucije i nadležna ministarstva što prije posvete ovom problemu?

– Sve bolesti pa i dijabetes je lakše i adekvatnije prevenirati, spriječiti nego liječiti. To je bezbolnije i za pacijenta i za sistem. Relevantnim  istraživanjima  je zaključeno da kontinuirani  mjerači glukoze u krvi popravljaju kvalitet života  dijabetičara  i njihovih   porodica, te donose kratkoročne i  dugoročne  uštede zdravstvenim sistemima. Kontinuirani mjerači glukoze u krvi su se u svijetu pojavili prije 20-ak  godina  i  u  sve više zemalja se koriste na teret zdravstvenih osiguranja. Od prošle godine i u Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori.

 Kako opisati život djeteta s dijabetesom?

– Život s dijabetesom je jako težak. Borba s ovom bolešću traje do kraja života. U trenutku saznanja dijagnoze oboljeli, njihovi roditelji, rodbina obično dožive veliku traumu. Ubrzo ona preraste u želju da se bore protiv bolesti. Nažalost, s vremenom dolazi do gubitka želje i iz tog razloga pacijenti zahtijevaju emocionalnu i drugu podršku svih članova porodice, vršnjaka, odgajatelja i nastavnika, zdravstvenog sistema i cjelokupnog društva. Liječenje šećerne bolesti je složen proces i zahtijeva primjenu injekcija inzulina, odgovarajuću ishranu, redovnu kontrolu bolesti, fizičku aktivnost, te kontinuiranu edukaciju. Osnovni cilj liječenja je postizanje i održavanje što je moguće bolje glikemijske kontrole bolesti, a to onda znači uredan život bez komplikacija ove bolesti.

Kako i kad početi prevenciju bolesti?

– Od samog rođenja. Ishrana majčinim mlijekom je jedna od najboljih preporuka za prevenciju šećerne bolesti. Potrebno je dovoljno dugo dojiti uz paralelno davanje vitamina D3. Na vrijeme uvoditi drugu vrstu hrane, postepeno, jednu po jednu namirnicu i prema kelendaru dohrane. Davati djeci zdrave obroke, prehranu s manje masnoća, hranu bogatu vlaknima, izbjegavati koncetrovane šećere (bombone, čokolade, sokove…). Uz pravilnu i zdravu prehranu potrebna je redovna fizička aktivnost.

Koji su prvi znaci na koje roditelji trebaju obratiti pažnju kod svoje djece?

– Prvi simptomi bolesti koji se javljaju su pojačana žeđ, djeca piju mnogo vode ili druge tečnosti, a pri tome učestalo mokre, stalno su gladni, stalno jedu, a pri tome gube na težini. Skloni su infekcijama. Žale se na umor, slabost, vid može biti zamućen. Ovo su glavni simptomi i kada su prisutni, potrebno je izmjeriti vrijednosti šećera u krvi.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti