Znate li šta sadrže bočice za bojenje kose i zašto su bolje prirodne boje

Piše: Redakcija

Danas u svijetu gotovo da ne postoji žena koja se bar jednom nije odlučila za drastičnu promjenu u svom životu, a ženama je nekako najlakše doći do promjene bojeći kosu. Prema nekim istraživanjima jedna trećina žena starijih od 18 godina, a danas sve više i muškaraca, nakon 40. godine redovno koriste boje za kosu. Ponekad se radi o prekrivanju sijedih ili da se nekada isprobaju neke nove boje za kosu. Ali, činjenica je da ne znamo dovoljno o proizvodu koji sadrži veći broj potencijalno opasnih hemikalija od bilo kojeg drugog kozmetičkog proizvoda.

 

KANCEROGENE HEMIKALIJE

Svima nam je odavno poznato da tvari dospijevaju u krvotok kroz kožu, pa tako i kroz tjeme. Budući daboje za kosu sadrže nekoliko hiljada hemikalija, a odmah čim su se počele koristiti sumnjalo se na njihov šetat utjecaj po zdravlje. U posljednjih 20-ak godina razna su znanstvena istraživanja dokazala da su neke od tih hemikalija kancerogene. Pokazalo se da kod frizera i žena koje su redovno koristile boje za kosu 80-ih godina 20. stoljeća postoji 70 posto veći rizik od kancerogenih bolesti, posebno mjehura, krvi, koštane srži i limfe. Također, povećan je i rizik od raka grudi, a sumnja se da mogu oštetiti jetru i bubrege, uzrokovati hormonalne poremećaje, te rak kod djece ako se koriste netom prije ili tokom trudnoće.

 

DESECI OPASNIH TVARI

Boje za kosu sadrže preko 20 različitih aktivnih tvari, od kojih su najpoznatije amonijak i hidrogen, para-fenilni dijamin i para-toluenski diamin. Za hidrogen se sumnja da je i u manjoj dozi toksičan za probavni, živčani i dišni sistem, da može oštetiti DNA i uzrokovati rak. Amonijak uništava zaštitni sloj kose te na taj način omogućava boji da oboji kosu. Iritira kožu, oči i dišni sistem, te može uzrokovati astmu i teškoće s disanjem. Otkriveno je da je kombinacija ovih dva sastojaka posebno opasna jer može uzrokovati rak. Osim toga, otkriveno je i da tamne boje za kosu sadrže više kemikalija nego svijetle. Neke sadrže i katran, što još više povećava rizik od kancerogenih oboljenja.

 

ALERGIJSKE REAKCIJE

Boje za kosu znaju uzrokovati brojne alergijske reakcije kao što je dermatitis očiju, ušiju, tjemena, lica te osip, peckanje i intenzivno žarenje tjemena. Može se javiti pojačana osjetljivost ne samo na boje za kosu već i na ostale supstance u kozmetičkim proizvodima, konzervanse, prehrambene boje i lijekove. Zato prije svakog bojenja kose treba napraviti test na alergiju.

 

NA BILJNOJ BAZI

Na tržištu postoje i boje na biljnoj bazi koje boje kosu biljnim pigmentima biljaka poput koprive, kupine, oraha i sladića. One boje površinski sloj kose dajući joj sjaj, a ne uništavaju njenu strukturu. Od svih boja za kosu sadrže najmanje sintetičkih hemikalija. Nedostatak im je što nisu tako dugotrajne.

Pročitajte još