Zašto dolazi do disbalansa: Debljamo li se zbog štitnjače ili zbog debljine obolijeva štitnjača

Piše: Redakcija

Ponekad medicina nije sasvim sigurna zašto dolazi do disbalansa ili pak do pojedinih bolesti organizma. Obično medicina govori da je debljina posljedica kombinacije sjedilačkog načina života uz konzumaciju visokokaloričnih, ali nutritivno praznih namirnica, uz sve to uz slabu ili čak gotovo nikakvu fizičku aktivnost.

Međutim, postoje i drugi uzroci debljine koji se očituju kao hormonski poremećaji, a pokretači su nekontrolisani unos hrane što nastaje kao rezultat gubitka osjećaja sitosti, a onemogućuju potrošnju unosene energije. Ono što medicina tvrdi jeste da štitnjača nije najčešći i direktni uzrok debljine. Pad glikemije uslijed neprimjerenog lučenja inzulina rezultira konstantnim osjećajem umora i iscrpljenosti s posljedičnom akumulacijom tjelesne mase, što je opće poznato pod simptomatologijom smanjenog rada štitnjače što obradu obično i navodi u tom smjeru. Štitnjača je vjerojatno najpoznatiji endokrinološki organ.

Ono što je zanimljivo jeste da čak iako se štitnjača redovno liječi izostaju klinički rezultati kada je mršavljenje u pitanju. Što znači da štitnjača najčešće nije direktni uzrok debljine, a savremena medicina postavlja pitanje i da li je možda debljina posredni uzrok nalaza poremećenog rada štitnjače ili pak stvaranja protutijela na štitnu žlijezdu zbog čega će ona tokom vremena gubiti funkciju.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti