Zdravlje

Domaća kuhinja: Proljetni čaj koji čisti krvne sudove i hrani tijelo

Walnuts with leaves isolated on white

Više puta se pokazalo da narodna medicina ima mnoge prednosti. Potrebna je samo vaša dosljednost kako biste zdravlje doveli u red. S toga, ljekovita svojstva oraha poznata su mnogima. Listovi oraha izuzetno su ljekoviti, s toga ne zaboravite da prvo proljećno lišće oraha uberete i iskoristite za moćni čaj koji čisti cijeli organizam.
List oraha odvojite od peteljki i osušite ih. Zatim od njih pravite čaj. Čaj od listova oraha savršeno čisti krv, poboljšava metabolizam i liječi cijelo tijelo. Koristi se najviše 10 dana i to u proljeće.

Poznato je i da listovi oraha sadrže askorbinsku kiselinu, vitamin B1, glikozide, flavonide, karoten i druge korisne supstance. Čaj od lista oraha liječi i čisti krve sudove, smanjuje šećer u krvi i poboljšava metabolizam. U ovu svrhu čaj se kuva ovako tako što se jedna kašika smrvljenih suvih listova oraha prelije se sa jednom šoljom vrele vode. Čaj odstoji jedan sat, a zatim se procijedi i pije se po pola šolje 4 puta dnevno. Nakon deset dana korištenja čaja, osjetit ćete promjene u vašem metabolizmu, a ovaj čaj vidno će pomoći vašim mišićima da se odmore.