Kako pobijediti nesanicu u trudnoći?

Piše: Redakcija

Foto: Unsplash

70 posto trudnica ima problem sa spavanjem. Nesanicu u trudnoći uzrokuje više stvari koje nemaju isti učinak na sve. Tjeskoba, žgaravica, bolovi u leđima, jako živi snovi, hormonalne promjene i stres neki su od razloga nesanice. 

Nesanice tokom trudnoće se možeš riješiti na jedan jednostavan način, a to je opuštanje. Tjeskoba i stres su dva glavna razloga zašto trudnice ne spavaju. 

Meditacija i opuštanje

Joga i meditacija neki su od načina opuštanja i oslobađanja od stresa koji su mnogim ženama pomogli. Potrebno je prilagoditi sobnu temperaturu i pobrinuti se da atmosfera bude smirena. Spavaća soba bi trebala biti prilagođena za spavanje. Ne smije biti pretopla ili prehladna. Madrac bi trebao biti tvrd i ugodan, ali ne pretvrd.

Masaža prije spavanja

Druga jednostavna tehnika koju možete isprobati je topla kupka prije spavanja da se lakše opustite. Neka vas partner izmasira kako bi ti se opustili mišići. Vježbanje također može pomoći kod opuštanja.

Spavajte na boku

Da bi ublažile bolove u leđima, spavajte na boku. Stavite jastuk između nogu, jedan iza leđa i jedan ispod stomaka radi . Uz težinu trbuha, spavanje na leđima bi moglo dovesti do probavnih i respiratornih problema, te sniženog krvnog pritiska i smanjene cirkulacije, što može loše utjecati na zdravlje.

Pročitajte još