Zdravlje

Liječenje depresije može potrajati: Jedna bakterija u organizmu pozitivno djeluje na mentalno zdravlje

O značaju bakterija i njihovom balansu u našem organizmu mnogi nisu upoznati, no, naučnici smatraju kako dobro izbalansiran odnos bakterija u crijevima dejluje pozitivno i na mentalno zdravlje, tvrdi se u najnovijem američkom istraživanju. Glavni savjet je da se za bolje raspoloženje pije više jogurta ili drugih napitaka sa probiotskim djelovanjem.

Prema posljednjim analizama, bakterija Lactobacillus, koja je najčešća u probiotičkom jogurtu, pomaže kod depresivnog ponašanja kod miševa. Profesori sa medicinske škole na “Univerzitetu Virginia”, rekli su je ovo otkriće velika nada, jer nećemo morati više da se zamaramo sa kompleksnim lijekovima i nuspojavama kad se možemo pozabaviti mikrobiomom, odnosno crijevnom florom.

Kako bi bi došli do ovog saznanja, naučnici su najpre analizirali mikrobiom crijeva miševa prije i poslije izloženosti stresu. Tim je utvrdio da stres dovodi do gubitka Lactobacillusa, što na kraju dovodi do pojave simptoma sličnih depresiji. Dalja istraživanja pokazala su da nivo Lactobacillusa u crijevu utiče na nivo kinurenina, metabolita koji su prethodne studije povezale s razvojem depresije.

Govoreći praktično, ovo saznanje može da pomogne i u liječenju depresije kod ljudi. Osobe koje pate od blagog depresivnog raspoloženja trebalo bi samo da promijene način ishrane.