Ove namirnice će pomoći vašem organizmu da se očiste od nikotina

Piše: Redakcija

Iako mnogi smatraju kako je nemoguće za kratko vrijeme očistiti organizam od nikotina, naučnici su došli do saznanja da je kvalitetnom ihranom i izborom određenih namirnica, ipak može doći do rezultata. Ukoliko se redovno konzumiraju, šargarepa, zeleni čaj, spanać, kivi, limun i pomorandža, brokoli, karfiol, prokelj i kupus, mogu da pomognu da se iz tijela izbace štetni produkti cigareta.

Tijelo pušenjem gubi potrebnu tečnost i organizam mnogo brže dolazi u stanje dehidracije. Ispijanje velike količine domaće vitaminske vode, dva litra vode sa kašičicom narendanog đumbira, jednim krastavcem, limunom i 12 listića nane, i zelenog čaja napraviće pravo osvježenje u vašem organizmu.

View this post on Instagram

ŠARGAREPA! 😍😍😍 Ne znam da li ste znali, ali šargarepa se uzgaja već preko 1000 godina. Smatra se da potiče iz Europe i da postoji preko 100 vrsta. Većina nas zna za šargarepu narandžaste boje, a postoji i ljubičasta, crvena, žuta i crna. 🤔🤔🤔 Narandžasta je popularna u Europi, u južnoj Aziji i Africi koristi se uglavnom ona ljubičaste boje. Njeni plodovi mogu biti od 2 do 90 cm. Šargarepa je bogata beta karotenom, vitaminom K, C, E, B1, B2, B3, B6, folnom kiselinom, fosforom, kalijumom, manganom… Redovito konzumiranje šargarepe 👇 👉 smanjuje rizik od moždanog udara 👉 štiti vid 👉 podstiče probavu i rad jetre 👉 štiti od nekolikih vrsta raka 👉 čuva zdravlje srca i krvnih sudova 👉 jača imunitet 👉 pomaže kod retke stolice 👉 poboljšava izgled kože 👉 čisti organizam Ja često pravim smutije sa šargarepom.Evo jednog recepta za vas. 🤗 ⛥⛥⛥Stavite u blender par kolutova ananasa, šargarepu, narandžu, pola banane i malo vode. Miksajte dok ne dobijete glatku, gustu smesu. Popijte i uživajte! 🙋Šaljem vam 💋💋💋 #zdravljenaustaulazi #zdravlje #recept #ishrana #sargarepa #smoothie #napitak #priroda #najboljezavas

A post shared by @ najbolje_za_vas on

Nikotin uništava kožu i čini je beživotnom i suvom. Želite li da se riješite ove ružne nuspojave pušenja, jedite što više šargarepe. Ona sadrži velike količine vitamina A, K, C i B koji su glavni čistači tijela. Šargarepu iscjedite u sokovniku pomješanu s jabukom i limunom i dobit ćete pravi koktel koji će vašem organizmu dati dovoljno snage, a usput će u njega unijeti sve potrebne vitamine i minerale.

Takođe, folna kiselina vrlo je važna za normalan rad i razvoj tijela, ali isto tako pomaže tijelu da se riješi nikotina. Velike količine folne kiseline nalaze se u spanaću. Pored toga što ovo povrće sadrži polifenole, koji su se pokazali korisnima u smanjivanju raznih upala u sistemu za varenje, takođe sadrži i antioksidanse koji čiste tijelo od brojnih toksina. Kuvajte ih što kraće kako biste sačuvali sve njihove kvalitete.

https://www.instagram.com/p/BuTX7nnjogN/

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti