Mineral bez kojeg ne možemo: Ovo su namirnice koje sadrže najviše selena

Piše: Redakcija

FOTO: INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/BqMuZymAU6r/

Mineral selen jedan je od brojnih minerala bez kojeg nije moguće zamisliti funkcionisanje ljudskog organizma. Izuzetno je važan za naše zdravlje i našem organizmu je potreban za stvaranje selenoproteina, koji čuvaju ćelije od oksidativnog oštećenja. Ipak, o ovome mineralu se rijetko govori i ne pridaje mu se pažnja koju zaslužuje.
Selen je esencijalan mineral koji doprinosi jačanju imuniteta. Bitan je i za proizvodnju glutation-peroksidaze, enzima koji štiti lipide u ćelijskim membranama. Ukoliko primjetimo da imamo problema sa kratkoročnim i dugoročnim pamćenjem, kao i oslabljen fokus i lošu koncentraciju, jasno je da se radi o nedostatku ovog minerala u našem organizmu.

Izuzetno je važan antioksidativni mikronutrijent. Štiti od nastanka karcinoma i ima efekat podmlađivanja. Pored toga, selen može i usporiti rast postojećić ćelija karcinoma. Manjak selena može dovesti i do neplodnosti kod muškaraca, ali i kod žena. Brojne studije su pokazale da bi selen mogao smanjiti rizik i od pobačaja.

Podavno se zna da ovaj mineral djeluje protivupalno i da podstiče cirkulaciju i protok krvi, čime jača krvne sudove i zdravlje srca. Toksini i teški metali negativno se odražavaju na vaše zdravlje, a i u ovom slučaju, selen ima glavnu ulogu. Naime, on na sebe veže teške metale i toksine te pomaže njihovoj eliminaciji iz organizma.

Neki od znakova nedostatka selena u organizumu pored anemije, lošeg raspoloženja i malaksalosti je i naglo opdanje kose, a sve ove promjene u našem organizmu mogu se nadomjestiti konzumiranjem sljedećih namirnica. Najbogatiji izvor selena predstavlja brazilski orah, a slijede ga hurme koje sadrže tri puta više selena nego banane. Selen možemo pronaći i u sjemenkama bundeve, čija sjemenu, bananama, grožđu, bobičastom voću, a ima ga i u bijelom luku, sjemenu lana kao i u žitaricama poput zobi, kokosu i pirinču.

Pročitajte još