Pravila kojih se trebate pridržavati: Ovo su savjeti koji će vam pomoći da održite zube zdravim

Piše: Redakcija

Pored toga što vam zubi pomažu da žvaćete i govorite, oni su jako važni za zdravlje cjelokupnog organizma. Takođe, sa estetske strane, zubi znatno da utiču i na to kakav utisak ostavljate na druge. Nudimo vam nekoliko zlatnih pravila koja će vam pomoći da imate zdrave i bijele zube. Ukoliko ste pušač, pijete kafu ili čaj, kao i crno vino, očekujte da se to vidi i na vašim zubima. pored toga, gazirani i zaslađeni napici nikako nisu dobri za zube.
Četkicu ili glavu električne četkice za zube mijenjajte na dva do tri mjeseca.

Ako to ne radite, samo ćete raznositi bakterije po ustima. Obavezno svakog jutra očistite jezik kako biste osvježili dah. Nagomilavanje bakterija na jeziku je jedan od najčešćih uzroka neprijatnog daha, zbog čega je važno da svakodnevno čistite i jezik, a ne samo da perete zube. Hrana koja je čvrsta pomaže da očistite zube dok jedete. Pored jabuke i svježe šargarepe, celera, preporučuje se konzumiranje kokica koje takođe pomažu u skidanju naslaga sa zuba.

FOTO: INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/BuUiz7-H5HW/

Stomatolozi zakođe preporučuju sodu bikarbonu koja pomaže u uklanjanju fleka i izbjeljivanju zuba, ali je ipak ne treba koristiti za pranje zuba više od jednom nedeljno. Zube možete da perete i češće, ali je najvažnije da ih operete ujutru i uveče. Glavni razlog je taj što se pljuvačka osuši tokom noći, pa se nakupe bakterije, te je važno da ujutru operete zube.

Pročitajte još