Šta sve uzrokuje promjene na tijelu tokom starenja?

Piše: Redakcija

FOTO: INSTAGRAM

Svaki dan sa sobom nosi neku novinu, a naše tijelo se svakodnevno mijenja, no, mi to ne možemo odmah da primjetimo. Često pomislimo kako se ništa ne mijenja, jer nas ništa ne boli. Bright Side je izdvojio nekoliko promjena koje se ne primjećuju odmah, ali postaju očigledne s godinama.

Na početku je potrebno izdvojiti prvi period koji se događa u periodu od 15. do 20. godine. Tada se osjećamo energično i rijetko mislimo o starenju. Čak i u tom periodu se dešavaju promjene. Naše kosti prestaju da rastu, smanjuje se proizvodnja kolagena i počinju da nam rastu kutnjaci.

Postoje i oni koji i sa 30 izgledaju kao da imaju 25, što je dobro. Spoljašnje stanje ne mora nužno da odražava i unutrašnje i postoje neke stvari koje počinju da se mijenjaju unutar organizma. Mišići se opuštaju, smanjuju i zamjenjuju salom. Takođe, više nisu elastični i nedostaje im kolagena.

Naučnici savjetuju da, iako izgledate dobro bez vježbanja, počnete vježbate. Ukoliko se nikako ne bavite sportom, vaši mišići posle određenog perioda počinju da izgledaju loše, čak i ako ste mršavi.

Neki naučnici smatraju da se tijelo razvija do 38. godine, a zatim počinje starenje. Promjene se dešavaju brzo i uključuju: smanjen broj nervnih ćelija, nakupljanje masnoća u tijelu, pogoršan vid, povećanu osjetljivost u kostima i zglobovima, kao i povišen pritisak. Do 60. godine ljudsko tijelo se poprilično promijenilo od mladosti i izgled osobe uveliko zavisi od načina života koji je vodio.

Zbog svih navedenih činjenica, naučnici savjetuju da bez obzira koliko godina imali i kako se osjećali, redovnim vježbama i fizičkim aktivnostima, možete pomoći svom organizmu.

Pročitajte još