Zdravi zubi: Lijep osmijeh

Piše: Redakcija

Osmijeh je pravo čudo. Igrom nekoliko mišića on odaje naše najtajnije emocije. Osmijeh je natopliji i najspontaniji govor bez riječi. Ali, nema lijepog osmijeha bez zdravih zuba i njegovanih usana. Da biste imali zdrave i lijepe zube, s njihovim njegovanjem treba početi od samog djetinjstva. Postoji izvjestan broj stvari koje treba primijeniti, ali naročito važno je pranje zuba. To nisu samo mahinalni pokreti koji se obavljaju jednom dnevno.

ČETKICA ZA ZUBE

Za pravilnu njegu zuba potrebna vam je četkica, pasta za zube, voda za usta koju možete i sami pripremiti i naravno redovna kontrola kod zubara. Izbor četkice za zube je pravi problem. Potrebno je da ona bude mekana, ali ne previše i zaobljenih vrhova. Ne zaboravite da četkica za zube treba da bude suha, ne treba je kvasiti prije nego što ćete na nju staviti zubnu pastu. Također je važno da se između dvije upotrebe osuši. To znači da treba da imate dvije četkice za zube, jednu za jutarnje pranje i drugu za večernje.

Pored toga što ste očistili ostatke hrane sa zuba, četkica treba da posluži i za masiranje desni. Diskutabilno je treba li četkati zube od dolje prema gore ili kružnim pokretima. Izgleda da to nije od velikog značaja, naročito ako je četkica mekana. Važno je da se njome prođe cijela površina. Savjesno čišćenje zuba trebalo bi da traje dvije minute.

Umjesto drvenih čačkalica, preporučuje se čišćenje zuba finim svilenim koncem. To je najbolji način da se otkloni zubni plak koji je najčešće pravi uzrok karijesa. Ali, nemojte ni u tome pretjerivati, jer suviše česta upotreba konca može samo da poveća razmak između zuba, te će se hrana na tim mjestima još više zadržavati. Zubi mogu da budu zdravi, a da ne budu lijepi. Zapravo, ako su vam zubi i pored brižljive njege požutjeli, dva puta mjesečno (ne češće) istrljajte ih sodom bikarbonom ili morskom solju. Morska so je veoma dobra za desni.

USNE

Međutim, sva vaša briga oko zuba bit će bez ikakvog efekta ukoliko ne povedete računa o svojim usnama. Mnogim ženama često pucaju usne, naročito kada su hladni dani. Uzrok je jednostavan, vlaženje usana.

Zbog toga, izbjegavajte da vlažite usne jezikom. Nikada ne dozvolite da vam usne pobijele i ispucaju. S vremena na vrijeme, premažite ih nekim masnim kremama i grožđanom mašću. Bilo bi poželjno da u torbici uvijek imate kreme kojim ćete mazati usne, naročito ako je vani vjetrovito.

PRIJATAN DAH

Ne mnogo slatka jabuka divno osvježava usta. Isto važi i za južno voće: narandžu i limun, koje možete grickati sve do kore (nažalost ne smije da se jede), a možete ponekad umjesto paste upotrijebiti limunov sok ili sodu bikarbonu. Od toga će vam i zubi biti primjetno bjelji.

Ako ste jeli neko začinjeno jelo, spas nemojte tražiti u spreju, već grickajte i sisajte zrno pržene kafe. Odmah pored posude s kafom stoji vam još jedno snažno dezodorantno sredstvo – cvijet kamilice. Isperite usta gorkim prohladnim čajem. To je ujedno i lijek za nadražene desni. Neprijatan zadah će ostaviti i bijeli luk koji možete lako ukloniti ako sažvaćete jedan ili dva peršunov zeleni list.

Da biste neutralizirali jak miris crvenog luka koji se širi poslije jela, popijte šoljicu crne kafe. Miris će potom isčeznuti. Zadah od alkohola možete ukloniti ako pojedete nekoliko oljuštenih mladih oraha. Da bi vam usta dobila prijatan miris i dah, žvačite nekoliko minuta korijen perunike, a ukoliko ga ne podnosite u iste svrhe mogu da vam posluže kora od cimeta, karanfilić. Također, možete žvakati listove svježe mente, koji će vam pomoći da odstranite miris duhana, ukoliko mnogo pušite.



TRIKOVI ZA BIJELE ZUBE

Ako želite bez imalo muke izbijeliti zube iskoristite jagode; izgnječite ih, a zatim njima protrljajte zube. Nakon toga zube operite pastom za zube kako šećer i kiseline, inače sastavni dio ovog crvenog voća, ne bi oštetile zubnu gleđ.

Jabukovo sirće pomaže u uklanjanju mrlja i izbjeljivanju zuba, te ubija štetne bakterije u usnoj šupljini. U čašu vode stavite kašičicu sirćeta i njime isperite usta, a onda zube operite pastom. Postupak možete ponoviti svakog dana, ali s jabukovim sirćetom treba biti oprezan, jer može oštetiti gleđ, zbog čega domaća vodica za usta treba biti jako blaga.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti