Začin sa ukusom najljepše čokolade: Čudesni rogač

Piše: Redakcija

Rogač kao lijek upotrebljavao se još u starom Egiptu za liječenje dijareje i drugih bolesti. Rogač svoju primjenu nalazi u različitim oblastima,a brojne studije potvrdile su njegovu upotrebu u tradicionalnoj medicini. Mahune rogača sadrže jestivo sjemenje koje ukusom podsjeća na čokoladu. Upravo iz tog razloga može djelimično da zadovolji potrebu za slatkišima.

Srodna slika

Većina aktivnih sastojaka prisutna je u mesnim zidovima koje razdvajaju sjeme od mahune. Rogač sadrži proteine, skrob, šećer, kao i vlakna, minerale, tanine i masti u nižim proporcijama. Po svom sastavu rogač je bogat ugljenim hidratima. Predstavlja izvor antioksidansa sa posebnim osvrtom na flavonoide. Nauka proučava njihove akcije u pogledu prevencije raka i mogućnosti dobijanja ljekovitih svojstava. Mahune su veoma bogat izvor proteina ali i vitamina E i K.

Rezultat slika za rogač

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti