Zdravlje

Rak grlića maternice je bolest koja se uspješno liječi: Zašto se dugo čeka na ginekološke nalaze?

Redovan ginekološki pregled dio je brige za vlastito zdravlje. Veoma je važno da se žene još od adolescentne dobi posvete upoznavanju svog tijela, fizilogoiji i funkcijama te mogućnostima poremećaja i bolestima. Također, bitno je da na vrijeme počnu sa ginekološkim pregledima te da se oslobode tabua prema odlasku kod ginekologa i nelagodnosti

Posljednja sedmica januara se u zemljama Evrope obilježava kao sedmica prevencije raka grlića materice. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), karcinom grlića maternice drugi je najčešći karcinom kod žena mlađih od 45 godina i treći vodeći uzrok smrti žena, nakon raka dojke i pluća. Glavni uzrok ove bolesti je Humani papilloma virus (HPV). Postoji oko 100 tipova HPV-a, od čega su najopasniji za nastanak karcinoma najonkogeniji tipovi 16 i 18.

Na svu sreću, rak grlića materice je bolest koja se može uspješno izliječiti, jer se promjene koje prethode ovoj bolesti mogu uočiti prilikom preventivnih pregleda. Mеtоdоm skrining tеstа i Papa tеstа sе mоgu uоčiti nеprаvilnе ćеliје grlićа mаtеricе, а njihоvim uklаnjаnjеm mоžе sе sprеčiti dаlji rаzvој i širеnjе оvоg rаkа. Regairanje na vrijeme i redovni ginekološki pregledi imaju najveći značaj u prevenciji ove bolesti. Međutim iskustva žena u Bosni i Hercegovini govore da na rezultate ginekoloških nalaza i Papa testova rađenih u javnim ustanovama ponekad čekaju i do tri mjeseca, što ih spriječava da reagiraju u pravom trenutku.

Lejla Kurdić iz Tešnja, majka četvero djece, kojoj je rak grlića materice otkriven na početku posljednje trudnoće govori da je na rezultate Papa testa čekala i do dva mjeseca.

– U posljednje dvije godine uradila sam deset Papa testova. Kada mi je otkriven rak grlića materice, pošto sam bila trudna, morala sam ga raditi svaka dva mjeseca. U Domu zdravlja sam minimalno čekala dva mjeseca. Jedan stigne, vrijeme raditi drugi. U takvom stanju nisam imala drugog izbora, jer sam trudnoću vodila u Domu zdravlja – govori Lejla.

Lejla je operirana prije šest mjeseci, a nakon četvrtog poroda nalaze je počela da radi u Općoj bolnici Tešanj.

Kompletn tekst čitajte u aktuelnom broju magazina Azra.