Trčanje uspješno možete zamijeniti hodanjem

Piše: Redakcija

Trčanje je odličan kardio trening ali svakako nije nužan. Umjesto trčanja, svoj kardio trening možete odraditi i hodanjem.

Naravno, ne baš običnim hodanjem, jer takav se program koristi intervalima koji su najučinkovitiji način sagorijevanja kalorija.

Bitno je da vodite računa o: 

Frekvenciji 

Pokušajte hodati tri do pet puta sedmično. Početnici bi trebali početi polako ( tri puta sedmično), dok srednji i napredni vježbači mogu izvoditi program pet puta sedmično.

Intenzitetu

Hoda se brzim, a ne ležernim tempom. Obratite pažnju na ukupan intenzitet, s ciljem da stalno bude između pet i sedam na skali od 1-10.

Vremneu

 Zavisi  o vašim fizičkim sposobnostima. Ne smijete se forsirati, a opet, ne smijete si zadati ni previše lagan tempo.

I zapamtite, uvijek prije treninga trebate se zagrijati, a poslije ohladiti. Zagrijavanjem pripremate svoje tijelo za napore koji slijede, a istezanje će spriječiti upalu mišića i ubrzati proces oporavka.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti