Prerušene namirnice: Iako ne obraćamo pažnju, ove namirnice sadrže mnogo šećera

Piše: Redakcija

Kada želimo smanjiti unos šećera u organizam, najčešće to radimo izbjegavanjem unosa u organizam proizvoda poput čokolade, krofni i drugih poslastica, a do problema može doći ukoliko kroz druge namirnice unosimo mnogo šećera koji nisu odmah uočljivi.

-Nemamo apsolutno nikakvo biološko opravdanje za unošenje toliko šećera u organizam. Iako bi ljudi trebalo da konzumiraju najviše sedam čajnih kašikica šećera dnevno, najčešće ga pojedemo duplo više- rekla je nutricionistica Sarah Ann Mcklein.

Mnogi prehrambeni proizvodi sadrže dodatni šećer i oduzimaju im se masnoće kako bi proizvod bio ukusniji. To nas i čini gladnijima jer u njima nema masti,a neke od njih konzumiramo gotovo svakodnevno. Zdrava ishrana je veoma delikatna, a pravilan unos zdravih namirnica ipak nije tako jednostavan za izabrati. Ukoliko se trudite da se zdravo hranite pa tokom pauze, radije posežete za salatom umjesto za nezdravim sendvičem. Naredni put kada budete na svoju salatu stavljali preliv, pazite jer oni najčešće sadrže kašiku šećera u sebi.

Svi volimo jogurt, a neki jogurti sadrže i svoje prirodne šećere, mnogi proizvođači stavljaju dodatne, industrijske zaslađivače. Čak i nemasni jogurt sa ukusom može imati 17 do 33 grama šećera, što je otprilike kao jedna čaša sladoleda od čokolade.

Pročitajte još