Zdravlje: Sjedenje je novo pušenje

Piše: Redakcija

Bol u tijelu i zglobovima, kao i problemi sa živcima mogu biti direktna posljedica dugog sjedenja. Razlog tome je što je stajanje, tačnije ispravljenost,  prirodan položaj našeg tijela, a prilikom sjedenja vršimo veliki pritisak na kičmu i organizmu stvaramo „stresno“ stanje. U skladu s tim su stručnjaci sjedenje, po osnovu štetnosti,  proglasili novim pušenjem

Dokazano je da se nakon samo 20 minuta sjedenja krv slije u noge, čime se stvara veliki pritisak na kičmu, a možemo samo pretpostaviti s kakvim se posljedicama naš organizam suočava nakon što cijeli radni dan provedemo sjedeći. Stručnjaci savjetuju da pravimo redovne pauze, te da s vremena na vrijeme prošetamo po kancelariji kako bismo umanjili rizik od oštećenja kičme. No, svakodnevno sjedenje može prouzrokovati i druge zdravstvene probleme, nevezane za kičmu, a mi vam predstavljamo sedam najčešćih

  1. Srčane bolesti

Naši mišići prilikom sjedenja otapaju manje masnoća, a krv cirkulira sporije nego što je to normalno. Ovo stanje s vremenom može dovesti do nakupljanja masnoća u krvnim sudovima, a u konačnici i do začepljenja srca.

  1. Dijabetes

Uz to što se masnoće sporije razgrađuju, prekomjerno sjedenje dovodi i do povećanja nivoa šećera u krvi. Doktori smatraju da sjedenje može promijeniti i način na koji naše tijelo reagira na insulin.

  1. Pojava tumora

Ljudi koji veći dio dana provedu sjedeći imaju veću mogućnost da obole od raka debelog crijeva i dojke. Razlog je povećan nivo insulina u organizmu koji potiče rast stanica tumora.

  1. Sklonost debljanju

Istraživanja pokazuju da dok stojimo trošimo 30 posto više kalorija nego dok sjedimo. Naime, tokom sjedenja se smanjuje lipaza, enzim koji apsorbira masnoće, što doprinosi gomilanju masnih naslaga u našem organizmu.

  1. Bol u vratu i ramenima

Pretjerano sjedenje, posebno ono pred računarom, dovodi do opterećenja vrata i ramena. To prouzrokuje pojavu bolova i napetost mišića, a dugotrajno sjedenje dovodi do dugoročnog krivljenja kičme.

  1. Usporavanje rada mozga

Tokom sjedenja se usporava sve u tijelu, pa tako i rad moždanih vijuga. Naime, što se više krećemo više krvi i kiseonika dolazi do mozga, a to podstiče njegov brži i bolji rad.

  1. Degeneracija mišića

Dok sjedimo, naši trbušni mišići ne rade, dok se određeni mišići na bokovima skraćuju i postaju zategnutiji, a sve to dovodi do ograničavanja kretanja. Kako biste umanjili ovaj problem preporučuje se da radite vježbe poput čučnjeva, iskoraka i istezanja mišića nogu u stojećem položaju.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti