Koliko su sigurni savjeti i recepti koje tražimo putem interneta?

Piše: Redakcija

Često se dešava da, kada nas nešto zaboli, prvo što uradimo je da na internetu provjerimo šta bi to moglo da bude. Tu dolazi do ozbiljnog problema, jer se mnogi i dalje ne pridržavaju savjeta koje često čujemo na televiziji, a koji nam poručuju da prije upotrebe lijeka detaljno pročitamo uputstvo, kao i da se o eventualnim uzročno-posledičnim reakcijama posavjetujmo sa ljekarom ili farmaceutom. Kod mlađe populacije dešava se i to da savjete koje mogu da pročitaju na raznim sajtovima shvataju veoma ozbiljno. Ipak, kada upitate starije da li se češće savjetuju sa ljekarima ili putem interneta, uglavnom će navesti prvu opciju.

Farmaceuti se sve češće suočavaju sa pacijentima koji sami sebi određuju terapiju i tako često ulaze u verbalne sukobe, jer pacijenti uglavnom ne prihvataju njihove savjete, odnosno, preporuku da određene lijekove ne bi smjeli uzimati “na svoju ruku”.

Farmaceuti takođe tvrde kako se praksa u posljednjih nekoliko godina izmjenila. Do prije 10 godina pacijenti su dolazili uglavnom neinformisani, a sad dođu i već unaprijed znaju šta im treba. Imaju već unaprijed pripremljen spisak. Ono što bi oni najviše voljeli je da sami sebe liječe antibioticima i anksioliticima, koje nikako ne mogu dobiti na svoj zahtjev.

Iako internet nudi širok spektar savjeta iz različitih oblasti, pa tako i iz zdravstva, pacijenti bi najprije trebali potražiti savjete od stručnih lica.

Pročitajte još