Konzumiranje nargile štetnije od duhana

Piše: Redakcija

Konzumiranje cigareta u svijetu je u konstantnom porastu dok je oušenje nargile sve popularnije. Mnogi ne znaju da je pušenje nargile opasnije od pušenja cigareta. U prosjeku, pušenje nargile traje od 30 minuta do sata, za razliku od petominutne pauze za cigaretu. Time se produžava izlaganje toksinima i štetnim hemikalijama, a iako se u prošlosti smatralo egzotičnom razonodom i kulturnim fenomenom Bliskog istoka, konzumiranje nargile u posljednjih nekoliko godina proširilo se u Europi i Sjevernoj Americi.

-Kada sam započeo ovo istraživanje prije 20 godina, nisam ni slutio da će ovo postati globalni problem. Sa Bliskog istoka nargila se preselila u SAD i to je jedna od glavnih atrakcija među mladim Amerikancima- izjavio je dr Wasim Maziak, profesor i šef Odjeljenja za epidemiologiju na Međunarodnom univerzitetu Florida u Miamiju.

On tvrdi kako nargilu najčešće puše mladi od 18 do 24 godine, ali i djeca. Ako uzmemo u obzir trajanje konzumacije jedne cigarete i uživanja u jednoj dozi nargile, dolazimo do zaključka da je nargila velika prijetnja zdravlju ljudi jer različite voćne arome kojima je “obojena” prikrivaju toksine duhava koji je mnogo jači i sadrži više nikotina i katrana nego što se nalazi u cigaretama.

View this post on Instagram

#nargila #enjoyment #ledshisha #love 🤗🤗

A post shared by ♉ Snow White ♏ (@snjezana_radujkovic) on

Pročitajte još